Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

4.51 (194 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To ciasto można upiec z dowolnymi owocami sezonowymi. Świetnie smakuje z rabarbarem, agrestem czy truskawkami, które kontrastują z puszystym, słodkim ciastem. Idealne ciacho na piknik czy kawę na ogrodzie. Przygotowuje się bardzo łatwo i szybko. Przepis Marthy Steward.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    1 i 1/2 szklanki maki pszennej typ 500 (osobno 1 i 1/4 szklanki oraz 1/4 szklanki)
    łyżeczka proszku do pieczenia
    pół łyżeczki soli
    170 g masła
    1 szklanka drobnego cukru
    3 jajka
    aromat waniliowy
    300 g truskawek
    kruszonka:
    60g roztopionego masła
    30g cukru
    szczypta soli
    kilka kropli aromatu waniliowego
    około 100g mąki pszennej typ 500
Wystaw ocenę:

4.51 (194 ocen)

Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką 1. Wszystkie składniki kruszonki mieszamy łyżka w miseczce. Powinna mieć konsystencje mokrego piasku zbijającego się w grudki. Jeśli jest zbyt mokra można dodać nieco mąki. Chłodzimy w lodówce prze czas kiedy będziemy przygotowywać ciasto.
  • Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką 2. Sypkie składniki: mąkę (1 i ¼ szklanki), proszek do pieczenia i sól przesiewamy. Owoce myjemy i pozostawiamy do ocieknięcia na sitku. Formę o wymiarach 21cm x 21cm wykładamy papierem do pieczenia.
  • Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką 3. Truskawki mieszamy z pozostałą ¼ szklanki maki tak aby całe się nią pokryły. Wykładamy na ciasto. Truskawki posypujemy przygotowana wcześniej kruszonką.
  • Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką 4. Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmijmy je z lodówy 2h wcześniej. Cukier ucieramy z masłem do uzyskania białej, puszystej masy. Stopniowo po jednym dodajemy jajka cały czas miksując na średnich obrotach. Następnie cały czas mieszając dodajemy kilka kropli aromatu wanilinowego a następnie po łyżce sypkich składników. Mieszamy aż masa będzie jednolita. Przekładamy do formy i wyrównujemy. Na ciasto wykładamy owoce a na nie kruszonkę.
  • Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką 5. Pieczemy w 180 stopniach C do momentu aż patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy (około 50-60 minut). Próbujemy odczekać ą chociaż trochę ostygnie. Wcinamy!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować