Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

  • wyświetlono: 1184 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

To ciasto można upiec z dowolnymi owocami sezonowymi. Świetnie smakuje z rabarbarem, agrestem czy truskawkami, które kontrastują z puszystym, słodkim ciastem. Idealne ciacho na piknik czy kawę na ogrodzie. Przygotowuje się bardzo łatwo i szybko. Przepis Marthy Steward.

Kloruś
  • 16 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

ciasto:
1 i 1/2 szklanki maki pszennej typ 500 (osobno 1 i 1/4 szklanki oraz 1/4 szklanki)
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
170 g masła
1 szklanka drobnego cukru
3 jajka
aromat waniliowy
300 g truskawek
kruszonka:
60g roztopionego masła
30g cukru
szczypta soli
kilka kropli aromatu waniliowego
około 100g mąki pszennej typ 500

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

  • Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką1. Wszystkie składniki kruszonki mieszamy łyżka w miseczce. Powinna mieć konsystencje mokrego piasku zbijającego się w grudki. Jeśli jest zbyt mokra można dodać nieco mąki. Chłodzimy w lodówce prze czas kiedy będziemy przygotowywać ciasto.
  • Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką2. Sypkie składniki: mąkę (1 i ¼ szklanki), proszek do pieczenia i sól przesiewamy. Owoce myjemy i pozostawiamy do ocieknięcia na sitku. Formę o wymiarach 21cm x 21cm wykładamy papierem do pieczenia.
  • Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką3. Truskawki mieszamy z pozostałą ¼ szklanki maki tak aby całe się nią pokryły. Wykładamy na ciasto. Truskawki posypujemy przygotowana wcześniej kruszonką.
  • Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką4. Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmijmy je z lodówy 2h wcześniej. Cukier ucieramy z masłem do uzyskania białej, puszystej masy. Stopniowo po jednym dodajemy jajka cały czas miksując na średnich obrotach. Następnie cały czas mieszając dodajemy kilka kropli aromatu wanilinowego a następnie po łyżce sypkich składników. Mieszamy aż masa będzie jednolita. Przekładamy do formy i wyrównujemy. Na ciasto wykładamy owoce a na nie kruszonkę.
  • Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką5. Pieczemy w 180 stopniach C do momentu aż patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy (około 50-60 minut). Próbujemy odczekać ą chociaż trochę ostygnie. Wcinamy!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcilatoTruskawkiDeserkruszonkaCiasto z truskawkamiowocewiosnapodwieczorekciasto z owocamiciasto z kruszonkąplacek z owocamiplacek z truskawkamisłodkie do kawykruszankaplecek z kruszonka
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-21b4h3s

Dodane przez: natalia2004

Ucierane ciasto z truskawkami i kruszonką

Przepis znalazłam na stronie mojewypieki,...

Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką

Dodane przez: 2milutka

Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką

Proste sezonowe ucierane ciasto,...

Ucierane.

Dodane przez: BABECZKA 35

Ucierane ciasto z jeżynami i kruszonką

W tym roku w moim ogródku mam piękne...

Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką

Dodane przez: joanna30

Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką

W sezonie prawie co weekend jest...

Ciasto z rabarbarem

Dodane przez: klaudia0318

Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką

Pyszne ciasto z lekko kwaśnym rabarbarem...

image-1malhwl

Dodane przez: monika016

Proste ciasto z truskawkami, budyniem i kruszonką

Ja nazywam je ciastem kryzysowym,...