Szybkie, bardzo łatwe ciasto z truskawkami i kruszonką

4.23 (214 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, pulchne ciasto z zaledwie kilku składników.

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *proporcje są na małą blaszkę około 23x27cm

    ***szklanka u mnie zawsze ma pojemność 250ml***
    CIASTO

    -4 jajka
    -3/4 szkl cukru
    -1 i 3/4 szkl mąki pszennej tortowej
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -125ml oleju
    -ekstrakt cytrynowy do smaku opcjonalnie

    KRUSZONKA

    -50g masła lub margaryny
    -2,5 łyżki cukru
    -mąka-ile zabierze

    DODATKOWO

    -około 200g truskawek
    -cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.23 (214 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z truskawkami Ciasto

Szybkie, bardzo łatwe ciasto z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę-robimy to kilka minut by masa znacznie powiększyła objętość i była puszysta.
    Do masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i ewentualnie ekstrakt cytrynowy. Wszystko miksujemy na gładkie ciasto. Ciasto wychodzi dość gęste.
    Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą, dajemy do niej ciasto, delikatnie wyrównując. Można sobie pomóc nożem.
    Na ciasto dajemy pokrojone truskawki.
    Do miseczki dajemy masło, cukier i dodajemy stopniowo mąkę wyrabiając palcami do uzyskania sypkiej konsystencji, kruszonką posypujemy ciasto. Na koniec możemy posypać ciasto cukrem waniliowym.


    Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut-grzanie góra dół bez termoobiegu.
    Ciasto w pieczeniu pięknie rośnie, jest puszyste, pulchne, bardzo pyszne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować