biszkopt z kremem karpatkowym i owocami

4.75 (204 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wspaniałe i proste połączenie smaków, do tego ciasta nadadzą się każde owoce, truskawki, poziomki, wiśnie, maliny - co lubicie, bez problemów, zapraszam :)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:
    4 jaja
    6 łyżek cukru
    1,5 łyżki ciemnego kakao
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
    szczypta soli

    krem karpatkowy:
    750 ml mleka
    4 kopiaste łyżki cukru waniliowego
    3 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
    3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    2 żółtka
    250 gramów masła w temp. pokojowej

    wierzch:
    około 800 gramów owoców
    2 paczuszki galaretki
    800 ml gorącej wody
Wystaw ocenę:

4.75 (204 ocen)

Biszkopt z kremem karpatkowym i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • xxx 1. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli, wsypujemy cukier, miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy, potem wrzucamy żółtka, krótko miksujemy na średnich obrotach do połączenia, na końcu wsypujemy kakao, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy na średnich do połączenia, ale nie dłużej.

    Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyścielamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto.

    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy biszkopt, pieczemy około 25 minut do "suchego patyczka"(funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
    Studzimy.
    Papier odrywamy do ostudzeniu ciasta.

    Krem karpatkowy.
    2,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym.
    Pozostałe mleko wlewamy do miski, wrzucamy 2 żółtka, wsypujemy obie mąki, miksujemy do połączenia, ale nie dłużej.

    Kiedy mleko w garnku zawrze, wlewamy mieszankę i mieszając zagotowujemy, od momentu zagęszczenia na ogniu trzymamy około 3 minut, masę studzimy do uzyskania temperatury pokojowej mieszając od czasu do czasu by nie utworzył się "kożuszek").
  • xxx 2. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy mikserem na puszek, dodajemy budyń (na dwa razy) i miksujemy do połączenia składników.
    Blaszkę ponownie wykładamy papierem, na nim układamy płat biszkoptowy (papier utrzyma nam "w ryzach" tężejący krem i galaretkę).
    Krem wykładamy na ostudzony biszkopt, wygładzamy powierzchnię.
    Na wierzch układamy owoce (truskawki przekroiłam na połówki).
    Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, schładzamy, kiedy zaczną tężeć wylewamy na owoce, schładzamy w lodówce najlepiej całą noc.

    Smacznego ! :)

Porady

Biszkopt jest delikatny, kremu jest sporo - nie trzeba go nasączać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Budyń Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Wypróbuj też inne przepisy na ciasto z kremem.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Biszkopt z kremem serowym

4.5 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Biszkopt z kremem serowym

czarrna Pyszne, lekkie ciasto :) 1 godz. 30 min

To może cię zainteresować