biszkopt z kremem karpatkowym i owocami
- wyświetlono: 41435 |
- dodany do książki kucharskiej: 39 |
- polecenia: 1
Wspaniałe i proste połączenie smaków, do tego ciasta nadadzą się każde owoce, truskawki, poziomki, wiśnie, maliny - co lubicie, bez problemów, zapraszam :)
Ewa Krawczyk
16 porcje
80min PT80M
Łatwy
Składniki
biszkopt:4 jaja
6 łyżek cukru
1,5 łyżki ciemnego kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
szczypta soli
krem karpatkowy:
750 ml mleka
4 kopiaste łyżki cukru waniliowego
3 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
2 żółtka
250 gramów masła w temp. pokojowej
wierzch:
około 800 gramów owoców
2 paczuszki galaretki
800 ml gorącej wody
Sposób przygotowania przepisu:
biszkopt z kremem karpatkowym i owocami
1. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli, wsypujemy cukier, miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy, potem wrzucamy żółtka, krótko miksujemy na średnich obrotach do połączenia, na końcu wsypujemy kakao, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy na średnich do połączenia, ale nie dłużej.
Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyścielamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy biszkopt, pieczemy około 25 minut do "suchego patyczka"(funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Studzimy.
Papier odrywamy do ostudzeniu ciasta.
Krem karpatkowy.
2,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym.
Pozostałe mleko wlewamy do miski, wrzucamy 2 żółtka, wsypujemy obie mąki, miksujemy do połączenia, ale nie dłużej.
Kiedy mleko w garnku zawrze, wlewamy mieszankę i mieszając zagotowujemy, od momentu zagęszczenia na ogniu trzymamy około 3 minut, masę studzimy do uzyskania temperatury pokojowej mieszając od czasu do czasu by nie utworzył się "kożuszek").2. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy mikserem na puszek, dodajemy budyń (na dwa razy) i miksujemy do połączenia składników.
Blaszkę ponownie wykładamy papierem, na nim układamy płat biszkoptowy (papier utrzyma nam "w ryzach" tężejący krem i galaretkę).
Krem wykładamy na ostudzony biszkopt, wygładzamy powierzchnię.
Na wierzch układamy owoce (truskawki przekroiłam na połówki).
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, schładzamy, kiedy zaczną tężeć wylewamy na owoce, schładzamy w lodówce najlepiej całą noc.
Smacznego ! :)
Wypróbuj też inne przepisy na ciasto z kremem.
Porady
Biszkopt jest delikatny, kremu jest sporo - nie trzeba go nasączać.
Podobne przepisy
Dodane przez: juchab
Biszkopt z kremem jogurtowo – brzoskwiniowym...
mocno owocowe ciasto, połączone...
Dodane przez: JustKuchcik
Biszkopt z zapiekanym kremem i pianką
Miękki biszkopt z zapiekanym kremem...
Dodane przez: juchab
Biszkopt z kremem jogurtowo – brzoskwiniowym...
Bardzo delikatne ciasto, puszyste,...
Dodane przez: BABECZKA 35
Miodownik z kremem budyniowym i biszkoptem
Lubicie ciasto miodownik? Jeśli...
Komentarze