Moje pierwsze ciasto z truskawkami w tym sezonie. Placek jest bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu i zawsze wychodzi. Polecam do wypróbowania także z innymi owocami :)
20 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
5 jajek
200 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
600 g truskawek
Ciasto ucierane z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka roztrzep z cukrem na gęstą, lśniącą i puszystą masę. Masło rozpuść i ostudź. Wystudzone, wlewaj cienką strużką do ubitych jajek, wciąż ubijając. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodawaj mieszając drewnianą łyżką.
2.Gotowe ciasto przelej na dno blaszki ( o wym.24/24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Truskawki umyj, pozbaw szypułek, przekrój na pół (mogą też być całe owoce). Truskawki osusz papierowym ręcznikiem i poukładaj na cieście. Całość piecz ok.50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Komentarze