Ciasto ucierane z truskawkami

4.1 (10 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Moje pierwsze ciasto z truskawkami w tym sezonie. Placek jest bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu i zawsze wychodzi. Polecam do wypróbowania także z innymi owocami :)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    5 jajek
    200 g masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    600 g truskawek
Wystaw ocenę:

4.1 (10 ocen)

Ciasto ucierane z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka roztrzep z cukrem na gęstą, lśniącą i puszystą masę. Masło rozpuść i ostudź. Wystudzone, wlewaj cienką strużką do ubitych jajek, wciąż ubijając. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodawaj mieszając drewnianą łyżką.
  • 2. Gotowe ciasto przelej na dno blaszki ( o wym.24/24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Truskawki umyj, pozbaw szypułek, przekrój na pół (mogą też być całe owoce). Truskawki osusz papierowym ręcznikiem i poukładaj na cieście. Całość piecz ok.50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Jajka Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować