Ciasto z rabarbarem i truskawkami, najprostsze i szybkie ciasto

4.42 (212 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jako że jest sezon, moje ciasto upiekłam z rabarbarem i truskawkami.Powód ? Świętowaliśmy Dzień Matki :-) Razem z moją Mamą i Babcią, w końcu wszystkie jesteśmy mamami :-)To ciasto jest tak proste i szybkie do wykonania, że możecie je wykonać nawet, gdy goście są w drodze.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 5 białek

    - 5 żółtek

    - szczypta soli

    - 3/4 szklanki cukru (dałam drobny do wypieków)

    - 1 szklanka mąki pszennej

    - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

    - 3/4 szklanki oleju rzepakowego

    - 400 g truskawek

    - 150-200 g rabarbaru

    - cukier trzcinowy na wierzch (może być też biały )
Wystaw ocenę:

4.42 (212 ocen)

Ciasto z rabarbarem i truskawkami, najprostsze i szybkie ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

    Truskawki myjemy, odrywamy szypułki. Rabarbar również myjemy, tniemy na plasterki grubości do 1cm.
  • 2. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do momentu aż się rozpuści.

    Kolejne dodajemy żółtka, miksujemy, potem olej, miksujemy przez chwilę.

    Na koniec dodajemy przesiane oba rodzaje mąki i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników.
  • Ciasto przed pieczeniem. Owoce się delikatnie zatapiają, ale mimo to są widoczne na wierzchu 3. Ciasto przelewamy do prostokątnej blachy o wymiarach 25x36 cm. Na wierzch kładziemy rabarbar i truskawki.

    Ciasto z rabarbarem pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 40 minut.

Porady

Białka muszą być porządnie ubite, na sztywno. Zawsze sprawdzam miskę odwracając do góry nogami. Dzięki białkom ciasto jest puszyste a owoce utrzymują się na wierzchu. Olej natomiast nadaje ciastu wilgotności, jest to ważny składnik.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Truskawki

Notka redakcyjna

Lekkie i delikatne ucierane ciasto z rabarbarem i truskawkami - hit majowych i czerwcowych przyjęć. Polecamy na Dzień Matki, Dzień Dziecka i wszelkie rodzinne okazje. Pysznie smakuje do popołudniowej herbaty, szczególnie tej wypitej w ogrodzie lub podczas pikniku. Doskonale się składa, że sezony na truskawki i rabarbar częściowo się pokrywają - można je połączyć w tym cieście. Wypieki z tymi dodatkami przybierają różne formy - świetne są te drożdżowe, kruche, a także słynne ciasto z rabarbarem i budyniem, ale to właśnie to ucierane ciasto z rabarbarem należy do domowej klasyki - jest przy tym szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować