Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. W niewielkiej ilości oleju rozdrabniamy świeży szpinak(można dać więcej będzie intensywniejszy kolor niż na zdjęciu,u mnie wyszło za blado ). Następnie jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę i wlewamy olej cały czas miksując .Następnie dodajemy w kilku niedużych porcjach suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Na koniec łączymy ze szpinakiem. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 C .Pieczemy przez około 35-40 min. Wyjmujemy, studzimy i ścinamy wierzch ciasta, z którego wykonujesz kruszonkę na wierzch.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, a żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy dodajemy przesiany cukier puder i żelatynę. Połowę kremu wykładamy na spód z ciasta. Truskawki kroimy na połówki i zalewamy tężejąca galaretką. Wkładamy na 15 min. do lodówki. Drugą część kremu wykładamy na wierzch i oprószamy pokruszonym wcześniej ciastem. Wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin .Smacznego.
Komentarze