Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

5 (4 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Całość przełożona lekkim kremem śmietankowym z truskawkowym środkiem.Idealny deser na lato.Lekki i orzeźwiający.

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:

    3 jajka
    pół szklanki cukru
    2 szklanki mąki
    3/4 szklanki oleju
    2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    120 g szpinaku świeżego ok 350 g

    WARSTWA TRUSKAWKOWA:

    400 g truskawek
    2 galaretki truskawkowe
    500 ml gorącej wody

    KREM ŚMIETANKOWY:

    600 ml śmietanki kremówki 30%
    2 1/2 łyżeczki żelatyny
    1/4 szklanki gorącej wody
    4 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z truskawkami

Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. W niewielkiej ilości oleju rozdrabniamy świeży szpinak(można dać więcej będzie intensywniejszy kolor niż na zdjęciu,u mnie wyszło za blado ). Następnie jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę i wlewamy olej cały czas miksując .Następnie dodajemy w kilku niedużych porcjach suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Na koniec łączymy ze szpinakiem. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 C .Pieczemy przez około 35-40 min. Wyjmujemy, studzimy i ścinamy wierzch ciasta, z którego wykonujesz kruszonkę na wierzch.
    Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, a żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy dodajemy przesiany cukier puder i żelatynę. Połowę kremu wykładamy na spód z ciasta. Truskawki kroimy na połówki i zalewamy tężejąca galaretką. Wkładamy na 15 min. do lodówki. Drugą część kremu wykładamy na wierzch i oprószamy pokruszonym wcześniej ciastem. Wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin .Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować