Pyszne ciasto Truskawkowa delicja-z kremem i truskawkową pianką

3.64 (28 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

przepyszne, bardzo eleganckie i orzeźwiające ciasto Truskawkowa Delicja. Sezon na truskawki zaczął się na dobre, więc jak najbardziej zachęcam do jego przygotowania. Ciasto składa się z cienkiego biszkopta, kremu, truskawkowe pianki, truskawek i galaretki.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ***przepis na dużą blaszkę ok 25x35cm***

    *szklanka u mnie to zawsze 250ml*

    BISZKOPT

    -4 jajka
    -1/3 szkl cukru
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -łyżka mąki ziemniaczanej
    -3/4 szkl mąki pszennej tortowej


    KREM

    -1 litr mleka
    -3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru
    -3/4 szkl cukru
    -2 cukry waniliowe
    -200g masła lub margaryny


    PIANKA TRUSKAWKOWA

    -ok 400g truskawek
    -0,5 szkl cukru
    -500ml śmietanki 30 lub 36%
    -3 łyki żelatyny
    -125 ml wrzątku



    DODATKOWO

    -2 galaretki truskawkowe
    -750 ml wrzątku
    -truskawki
Wystaw ocenę:

3.64 (28 ocen)

Pyszne ciasto truskawkowa delicja-z kremem i truskawkową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek polecam zrobić bazę kremu-do garnka dajemy mleko, cukier, cukier waniliowy, budynie-dokładnie mieszamy i gotujemy też mieszając tak by się nie przypaliło. Budyń studzimy do temp pokojowej.

    BISZKOPT
    Białka oddzielamy od żółtek, następnie ubijamy je na sztywną pianę, wciąż ubijając dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania błyszczącej piany

    Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka-miksujemy.


    Na koniec dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek i delikatnie miksujemy lub mieszamy łyżką.

    Ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem do piecz, i wyrównujemy.
    Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 15-20 min do suchego patyczka.

    Biszkopt studzimy.

    KREM

    Masło w temp pokojowej ucieramy na puch, potem stopniowo dodajemy ostudzony budyń wciąż miksując.
    Powstały krem wykładamy na biszkopt, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.

    PIANKA TRUSKAWKOWA

    Truskawki blendujemy z cukrem na gładką masę.

    Do miseczki dajemy żelatynę i zalewamy ją 125ml wrzącej wody. Dokładnie mieszamy i studzimy.

    500ml schłodzonej śmietanki 30 lub 36% ubijamy na sztywno, następnie dodajemy do niej masę truskawkową i dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę i wszystko miksujemy na najwyższych obrotach.

    Piankę wykładamy na krem, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki żeby się ścięła.
    Do miski wsypujemy 2 galaretki truskawkowe i zalewamy je 750ml wrzącej wody-dokładnie mieszamy i studzimy.

    Truskawki (dowolna ilość) kroimy i układamy na masie truskawkowej. Zalewamy je tężejącą galaretką.

    Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin tak by smaki się przegryzły i wszystko stężało. I gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Galaretka Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować