Ciasto z truskawkami, budyniem i bezą

  • wyświetlono: 8048 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 0

Kruchy maślany spód w połączeniu z soczystymi truskawkami i słodką bezą to pyszny, orzeźwiający letni deser

Cukiereczek
  • 24 porcje
  • 120min

Składniki

• KRUCHE CIASTO:
• 200g mąki pszennej,
• 50g mąki ziemniaczanej,
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
• Szczypta soli,
• 50g cukru pudru,
• 200g zimnego masła,
• 4 żółtka,
• BUDYŃ:
• 1 budyń śmietankowy,
• 500ml mleka,
• TRUSKAWKI:
• 600g truskawek,
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
• BEZA:
• 4 białka,
• 200g cukru,
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej,

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto z truskawkami, budyniem i bezą

  • 1. KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma. Ciasto owijamy w folią i umieszczamy w lodówce na co najmniej 1 godzinę.
    Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). Formę prostokątną o wymiarach 26x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i umieszczamy w foremce. Ciasto dziurkujemy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy.
    BUDYŃ: Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • 2. TRUSKAWKI: Truskawki kroimy na mniejsze części i mieszamy z mąką ziemniaczaną tuż przed wyłożeniem na ciasto.
    BEZA: Białka ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, łyżka po łyżce, i dalej ubijamy. Piana powinna być gęsta, błyszcząca. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy jeszcze 30 sekund.
    Na wystudzony spód wylewamy ciepły (ale nie gorący) budyń. Następnie wykładamy równomiernie truskawki. Na truskawkach rozsmarowujemy pianę z białek. Ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 20 minut w 170 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 60 stopni, włączamy termoobieg i dosuszamy bezę jeszcze przez 15 minut.
    Ciasto kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latoCiastoCiasto z truskawkamiwiosnaciasto z bezą

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto migdałowe z truskawkami i bezą

Dodane przez: bienpyt

Ciasto migdałowe z truskawkami i bezą

Pracochłonne ciasto migdałowe z...

Ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą

Dodane przez: ilka_86

Ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą

Pyszne, kremowe nadzienie na kruchym...

Dodane przez: PolskaGotuje

ciasto z budyniem i czekoladową bezą

Budyń śmietankowy w smacznym duecie...

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

Dodane przez: Karina253

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

Ciasto jest pyszne możemy go upiec...

Przekładaniec z budyniem i truskawkami

Dodane przez: karolina1991karolina

Ciasto przekładaniec z budyniem i truskawkami

Prosty przekładaniec z truskawkami,...

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

Dodane przez: eluchap

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

Połączenie kruchego ciasta z budyniem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE