Ciasto z truskawkami, budyniem i bezą

4.31 (245 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Kruchy maślany spód w połączeniu z soczystymi truskawkami i słodką bezą to pyszny, orzeźwiający letni deser

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • KRUCHE CIASTO:
    • 200g mąki pszennej,
    • 50g mąki ziemniaczanej,
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
    • Szczypta soli,
    • 50g cukru pudru,
    • 200g zimnego masła,
    • 4 żółtka,
    • BUDYŃ:
    • 1 budyń śmietankowy,
    • 500ml mleka,
    • TRUSKAWKI:
    • 600g truskawek,
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
    • BEZA:
    • 4 białka,
    • 200g cukru,
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
Wystaw ocenę:

4.31 (245 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami, budyniem i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma. Ciasto owijamy w folią i umieszczamy w lodówce na co najmniej 1 godzinę.
    Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). Formę prostokątną o wymiarach 26x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i umieszczamy w foremce. Ciasto dziurkujemy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy.
    BUDYŃ: Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • 2. TRUSKAWKI: Truskawki kroimy na mniejsze części i mieszamy z mąką ziemniaczaną tuż przed wyłożeniem na ciasto.
    BEZA: Białka ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, łyżka po łyżce, i dalej ubijamy. Piana powinna być gęsta, błyszcząca. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy jeszcze 30 sekund.
    Na wystudzony spód wylewamy ciepły (ale nie gorący) budyń. Następnie wykładamy równomiernie truskawki. Na truskawkach rozsmarowujemy pianę z białek. Ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 20 minut w 170 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 60 stopni, włączamy termoobieg i dosuszamy bezę jeszcze przez 15 minut.
    Ciasto kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować