Ciasto z truskawkami, budyniem i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma. Ciasto owijamy w folią i umieszczamy w lodówce na co najmniej 1 godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). Formę prostokątną o wymiarach 26x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i umieszczamy w foremce. Ciasto dziurkujemy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy.
BUDYŃ: Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2.TRUSKAWKI: Truskawki kroimy na mniejsze części i mieszamy z mąką ziemniaczaną tuż przed wyłożeniem na ciasto.
BEZA: Białka ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, łyżka po łyżce, i dalej ubijamy. Piana powinna być gęsta, błyszcząca. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy jeszcze 30 sekund.
Na wystudzony spód wylewamy ciepły (ale nie gorący) budyń. Następnie wykładamy równomiernie truskawki. Na truskawkach rozsmarowujemy pianę z białek. Ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 20 minut w 170 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 60 stopni, włączamy termoobieg i dosuszamy bezę jeszcze przez 15 minut.
Ciasto kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Komentarze