Ciasto szpinakowe z truskawkami

  • wyświetlono: 4876 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Rewelacyjne ciasto, w którym ukryty smak szpinaku idealnie komponuje się z orzeźwiającymi, słodkimi truskawkami. Warstwa galaretki z dodatkiem truskawek, kremu śmietanowego tworzy ze szpinakiem paletę barw i smaków. Ciasto jest świetnym pomysłem na owocowy deser w okresie sezonu truskawkowego.

Ewelina Marcin
  • 16 porcje
  • 80min
  • Średni

Składniki

Ciasto szpinakowe:
450g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
150g mąki pszennej
180g mąki krupczatki
200g cukru
250ml oleju
4 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
masło do wysmarowania formy

Krem śmietanowy:
500g śmietany 36%
250g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru

Warstwa truskawkowa:
500g świeżych truskawek
2 galaretki truskawkowe
600ml wrzątku

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto szpinakowe z truskawkami

  • 1. 1. Ciasto szpinakowe:
    Szpinak rozmrozić, odcisnąć wodę i zmiksować blenderem żeby jeszcze bardziej go rozdrobnić. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier, ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szpinak, cały czas miksować. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 24cmx24cm wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie wystudzić ciasto, a następnie ściąć wierzch ciasta i skruszyć na kruszonkę, którą pozostawić do posypania wierzchu.
    2. Krem śmietanowy:
    Serek mascarpone i śmietanę wlać do miski, ubić na sztywno, dodać cukier i całość dokładnie wymieszać szpatułką. Gotowy krem podzielić na 2 równe części.
    3. Warstwa truskawkowa:
    Galaretki rozpuścić we wrzątku, pozostawić do lekkiego stężenia. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na połówki. Owoce przełożyć do tężejącej galaretki i dokładnie wymieszać.
    4. Składanie ciasta:
    Na pierwszy blat ciasta szpinakowego wyłożyć krem śmietanowy, wylać tężejącą galaretkę z truskawkami i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyłożyć drugą część kremu śmietanowego i posypać kruszonką ciasta szpinakowego. Ponownie wstawić do lodówki i dokładnie schłodzić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastoTruskawkiszpinakbita śmietanasłodyczimprezado kawysmaczneszybkiekolorowemascarponeprzekładaneszpinakoweciasto słodkie
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto śmietankowe z truskawkami.

Dodane przez: zielony liść

Ciasto śmietankowe z truskawkami

Letni przysmak z soczystymi truskawkami...

Szpinakowe ciasto z kremem.

Dodane przez: weronika63

Szpinakowe ciasto z kremem

Polecam na deser do kawy porannej...

Pyszne ciasto z truskawkami

Dodane przez: annajarocka

Pyszne ciasto z truskawkami

Pyszne ciasto truskawkowe, które...

image-1okq7tf

Dodane przez: pati11132

ciasto jogurtowe z truskawkami

Ciasto jogurtowe jest bardzo lekkie...

Ciasto sypane z truskawkami

Dodane przez: ewaeu

Ciasto sypane z truskawkami

Miało być szybko i z truskawkami...i...

piaskowe z truskawkami

Dodane przez: klementynka

ciasto piaskowe z truskawkami

Jeśli chodzi o ciasta z truskawkami...