Ciasto szpinakowe z puszysta masą, truskawkami i galaretką

4.5 (180 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Takie szpinakowe ciasto przełożone puszystą masą , galaretką i truskawkami zadowoli nie jednego smakosza . Proste w przygotowaniu , z dostępnych składników:)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    450 g. szpinaku mrożonego
    3/4 szklanki oleju
    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli
    Masa:
    2 opakowania Śnieżki
    2 galaretki cytrynowe
    1 łyżka żelatyny
    2 szklanki wody wrzącej
    4 łyżki wody zimnej
    1,5 szklanki zimnego mleka
    Dodatkowo:
    500 g. truskawek bez szypułek
    1 galaretka agrestowa
    1,5 szklanki wody wrzącej
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia -25 cm x 35 cm .
    Polewa:
    100 g. czekolady mlecznej
    6 łyżek mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Ciasto szpinakowe z puszysta masą, truskawkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto szpinakowe z puszystą masą , truskawkami i galaretką 1. Szpinak rozmrażam na sitku wyłożonym gazą , odsączam . Białka ubijam na sztywno z solą , dodaję cukier z cukrem waniliowym , miksuję,dodaję żółtka , miksuję, dodaję olej , miksuję , dodaję mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia , miksuję , dodaję szpinak , miksuję . Jednolite ciasto wlewam do blaszki piekę ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni . Ciasto studzę , kroję na dwa placki , dolny placek układam w blaszce .
  • Ciasto szpinakowe z puszystą masą , truskawkami i galaretką 2. Galaretkę agrestową zalewam 1,5 szklanki wrzątku , mieszam , pozostawiam do wystudzenia , wstawiam do lodówki aby lekko zgęstniała . Żelatynę zalewam zimną wodą , pozostawiam na 10 minut , zalewam wrzątkiem , dodaję galaretki , mieszam do rozpuszczenia , studzę . Śnieżki ubijam z mlekiem na sztywno , dodaję zimną galaretkę cytrynową , miksuję , dodaję pokrojone truskawki , mieszam . Pół masy wylewam na ciasto ze szpinakiem , na masę wykładam galaretkę agrestową , na galaretkę wykładam resztę masy .
  • Ciasto szpinakowe z puszystą masą , truskawkami i galaretką 3. Masę nakrywam drugim plackiem , lekko dociskam , wstawiam do lodówki na ok. 3 godziny . Składniki polewy roztapiam , polewam ciasto , pozostawiam do zastudzenia najlepiej w lodówce .

Porady

Jeśli chodzi o galaretki cytrynowe , muszą dobrze być wystudzone , inaczej , masa nie będzie puszysta , agrestowa musi gęstnieć , zbyt wodnita wpadnie pod ciasto . Pokrojone ciasto możemy udekorować np. truskawkami , okruchami ciasta bądź posypką cukrową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Masa Śnieżka Szpinak Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.48 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto z truskawkami i galaretką

4.48 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto z truskawkami i galaretką

RedakcjaPP Pyszne i efektowne.

To może cię zainteresować