Ciasto szpinakowe z puszysta masą, truskawkami i galaretką

  • wyświetlono: 1154 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Takie szpinakowe ciasto przełożone puszystą masą , galaretką i truskawkami zadowoli nie jednego smakosza . Proste w przygotowaniu , z dostępnych składników:)

123
  • 18 porcje
  • 100min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
4 jajka
450 g. szpinaku mrożonego
3/4 szklanki oleju
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
szczypta soli
Masa:
2 opakowania Śnieżki
2 galaretki cytrynowe
1 łyżka żelatyny
2 szklanki wody wrzącej
4 łyżki wody zimnej
1,5 szklanki zimnego mleka
Dodatkowo:
500 g. truskawek bez szypułek
1 galaretka agrestowa
1,5 szklanki wody wrzącej
blaszka wyłożona papierem do pieczenia -25 cm x 35 cm .
Polewa:
100 g. czekolady mlecznej
6 łyżek mleka

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto szpinakowe z puszysta masą, truskawkami i galaretką

  • Ciasto szpinakowe z puszystą masą , truskawkami i galaretką1. Szpinak rozmrażam na sitku wyłożonym gazą , odsączam . Białka ubijam na sztywno z solą , dodaję cukier z cukrem waniliowym , miksuję,dodaję żółtka , miksuję, dodaję olej , miksuję , dodaję mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia , miksuję , dodaję szpinak , miksuję . Jednolite ciasto wlewam do blaszki piekę ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni . Ciasto studzę , kroję na dwa placki , dolny placek układam w blaszce .
  • Ciasto szpinakowe z puszystą masą , truskawkami i galaretką2. Galaretkę agrestową zalewam 1,5 szklanki wrzątku , mieszam , pozostawiam do wystudzenia , wstawiam do lodówki aby lekko zgęstniała . Żelatynę zalewam zimną wodą , pozostawiam na 10 minut , zalewam wrzątkiem , dodaję galaretki , mieszam do rozpuszczenia , studzę . Śnieżki ubijam z mlekiem na sztywno , dodaję zimną galaretkę cytrynową , miksuję , dodaję pokrojone truskawki , mieszam . Pół masy wylewam na ciasto ze szpinakiem , na masę wykładam galaretkę agrestową , na galaretkę wykładam resztę masy .
  • Ciasto szpinakowe z puszystą masą , truskawkami i galaretką3. Masę nakrywam drugim plackiem , lekko dociskam , wstawiam do lodówki na ok. 3 godziny . Składniki polewy roztapiam , polewam ciasto , pozostawiam do zastudzenia najlepiej w lodówce .

Porady

Jeśli chodzi o galaretki cytrynowe , muszą dobrze być wystudzone , inaczej , masa nie będzie puszysta , agrestowa musi gęstnieć , zbyt wodnita wpadnie pod ciasto .
Pokrojone ciasto możemy udekorować np. truskawkami , okruchami ciasta bądź posypką cukrową.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastoTruskawkiszpinakDesergalaretkimasaśnieżka

Komentarze

Podobne przepisy

Letnie ciasto z truskawkami i galaretką

Dodane przez: Kasia_S

Letnie ciasto z truskawkami i galaretką

odkąd pamiętam latem babcia często...

Puszyste ciasto z malinami i truskawkami

Dodane przez: czekoladka

Puszyste ciasto z malinami i truskawkami

Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie...

Ciasto z truskawkami

Dodane przez: magmir81

Puszyste ciasto z truskawkami i mleczkiem...

Krótko i na temat: najlepsze ciasto...

image-1ejla7j

Dodane przez: agarybak76

Ciasto kakaowe z masą serową i truskawkami

Lekki biszkpot kakaowy, pyszna...

gotowe ciasto

Dodane przez: jo_asia86

Ciasto z masą kokosową i galaretką

Polecam fanom wiórków kokosowych

budyniowe z owocami

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Ciasto budyniowe z truskawkami i galaretką

Przepyszne budyniowe ciasto z truskawkami...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE