Kruche ciasteczka z masą budyniową kokosem i galaretką

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Obłędnie kruche ciasteczka przełożone przepysznym kremem budyniowo waniliowym z kolorową galaretką osypane wiórkami kokosu. Takie ciasteczka upiekłam na Święta i znikały w locie, każdy kto ich spróbował brał na nie przepis, więc puszczam dalej. Koniecznie upieczcie.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki pszennej
    250 g masła lub margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    250 g wiórków kokosowych
    100 g cukru pudru
    2 łyżki octu
    3 żółtka

    Masa budniowo waniliowa:
    500 ml mleka
    1 duży budyń waniliowy
    łyżeczka pasty waniliowej
    1/2 szklanki cukru
    200 g masła lub margaryny

    Dodatkowo:
    kolorowa galaretka w cukrze
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Kruche ciasteczka z masą budyniową kokosem i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło posiekać z mąka, dodać żółtka roztrzepane z cukrem pudrem, ocet, proszek do pieczenia, zarobić ciasto. Ciasto rozwałkować nie za cienko ( bo się pokruszą ) wykrawać foremką ciastka - jedno z dziurką, drugie całe. Ciastka z dziurką maczać w białku i kokosie. Ciastka piec na złoty kolor 12 minut w 180 stopniach.
  • ciastka 2. W odrobinie mleka rozprowadzić proszek budyniowy, resztę zagotować dodając cukier. Ugotować gęsty budyń. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć porcjami dodając masę budyniową a na końcu pastę waniliową. Masę budyniową przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na całe ciasteczko, docisnąć ciastkiem z dziurką i kokosem. Galaretkę pokroić w drobną kosteczkę i udekorować ciastka.

Porady

Z podanej porcji wyszło 50 sztuk ładnych ciasteczek z kremem i galaretką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować