REKLAMA

Ciasto Kruche z Rabarbarem i Budyniem

wyświetlono: 2500 | dodany do książki kucharskiej: 7 | polecenia: 0

Rabarbar najlepiej smakuje w sezonie,więc korzystam.Powstało super ciacho-moje imieninowe,do wieczora nie będzie śladu :-)

opublikowany: 24.05.2019
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Tortownica 26 cm

    Ciasto Kruche:

    2 szkl. mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół szkl.cukru
    mały cukier waniliowy
    3/4 kostki masła lub margaryny
    4 żółtka
    szczypta soli

    Budyń:

    3 szkl.mleka
    2 budynie śmietankowe(paczka 40 g)
    4 łyżki cukru

    Beza:

    4 białka
    szczypta soli
    pół szkl.cukru
    1 kisiel malinowy

    Dodatkowo:

    5 łodyg rabarbaru
    cukier puder do posypania
Ocena:

(średnia 4.5 z 176 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Rabarbar. 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia,do miski,wsypujemy cukry,wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki masło,siekamy nożem i wrzucamy żółtka ze szczyptą soli.Zagniatamy kruche ciasto,
    dzielimy na dwie części,mniejszą zawijamy w folię i wrzucamy do zamrażalnika,a większą częścią wylepiamy spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,nakłuwamy widelcem.
  • Rabarbar. 2. Wrzucamy do nagrzanego piekarnika na 190 C i pieczemy ok.15 min.do zarumienienia,wyjmujemy i układamy umyty i pokrojony na ok.1 cm paseczki rabarbar.
  • Rabarbar. 3. Pół litra mleka zagotowałam z cukrem,w pozostałym mleku rozprowadziłam suche budynie i wlałam do gotującego się mleka,mieszając do zgęstnienia.
    Zdjęłam z ognia i wylałam budyń na rabarbar,równomiernie rozprowadzając po wierzchu.
  • Rabarbar. 4. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,wsypać stopniowo cukier,ubić do momentu rozpuszczenia się cukru,na sam koniec wsypać suchy kisiel
    krótko zmiksować,wyłożyć pianę na budyń.
    Na tarce ścieramy na dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika.
  • Rabarbar. 5. Pieczemy ok.40 min.w temp.180 C.
    Zimne ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: ulcia33m ulcia33m

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Lekko kwaskowaty rabarbar,kremowy budyń i słodycz kruszonki... czego chcieć wiecej... ;)

kategoria: Ciasta kruche ciasto Desery opublikowany: 15.05.2016 | wyświetlono: 3600 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: Ola1984 Ola1984

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Jeden z moich smaków dzieciństwa. Pyszne, proste i tanie ciasto z rabarbarem.

kategoria: Ciasta kruche ciasto Desery opublikowany: 11.06.2014 | wyświetlono: 18316 Książki kucharskie: 13 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE