Ciasto Kruche z Rabarbarem i Budyniem

4.49 (180 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Rabarbar najlepiej smakuje w sezonie,więc korzystam.Powstało super ciacho-moje imieninowe,do wieczora nie będzie śladu :-)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Tortownica 26 cm

    Ciasto Kruche:

    2 szkl. mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół szkl.cukru
    mały cukier waniliowy
    3/4 kostki masła lub margaryny
    4 żółtka
    szczypta soli

    Budyń:

    3 szkl.mleka
    2 budynie śmietankowe(paczka 40 g)
    4 łyżki cukru

    Beza:

    4 białka
    szczypta soli
    pół szkl.cukru
    1 kisiel malinowy

    Dodatkowo:

    5 łodyg rabarbaru
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rabarbar. 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia,do miski,wsypujemy cukry,wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki masło,siekamy nożem i wrzucamy żółtka ze szczyptą soli.Zagniatamy kruche ciasto,
    dzielimy na dwie części,mniejszą zawijamy w folię i wrzucamy do zamrażalnika,a większą częścią wylepiamy spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,nakłuwamy widelcem.
  • Rabarbar. 2. Wrzucamy do nagrzanego piekarnika na 190 C i pieczemy ok.15 min.do zarumienienia,wyjmujemy i układamy umyty i pokrojony na ok.1 cm paseczki rabarbar.
  • Rabarbar. 3. Pół litra mleka zagotowałam z cukrem,w pozostałym mleku rozprowadziłam suche budynie i wlałam do gotującego się mleka,mieszając do zgęstnienia.
    Zdjęłam z ognia i wylałam budyń na rabarbar,równomiernie rozprowadzając po wierzchu.
  • Rabarbar. 4. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,wsypać stopniowo cukier,ubić do momentu rozpuszczenia się cukru,na sam koniec wsypać suchy kisiel
    krótko zmiksować,wyłożyć pianę na budyń.
    Na tarce ścieramy na dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika.
  • Rabarbar. 5. Pieczemy ok.40 min.w temp.180 C.
    Zimne ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować