Ciasto z rabarbarem i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać zimne masło i posiekać. W cieście zrobić dołek, dodać żółtka, wodę i cukier. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie nierówne części. Ciasto obwinąć w folię i schować do lodówki na ok. 1 godzinę.
2.Budyń: Z litra mleka odlać 3/4 szklanki. Rozpuścić w niej proszki budyniowe i cukier. Mleko podgrzać. Do wrzącego mleka dodać pozostałe mleko z budyniem i cukrem i gotować stale mieszając do zgęstnienia.
3.Rabarbar umyć, osuszyć i (ewentualnie) obrać. Pokroić na mniejsze kawałki.
4.Blaszkę o wymiarach 31x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć większą porcję ciasta, równomiernie wylepić ciastem spód, pozostawiając wyższy rant. Na ciasto wylać ciepły budyń. Na budyniu ułożyć rabarbar. Pozostałą (mniejszą) porcję ciasta zetrzeć na tarce na wierzch. Ciasto włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 50 minut (grzałka góra-dół), do zarumienienia wierzchu. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Przed rozkrojeniem ciasto całkowicie wystudzić.
Komentarze