REKLAMA

Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

wyświetlono: 2215 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

To ciasto najlepiej smakuje dobrze schłodzone ale trudno się mu oprzeć i czekać aż całkiem ostygnie

opublikowany: 08.05.2016
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Ciasto:
    350 g mąki pszennej
    100 g mąki krupczatki
    230 g zimnej margaryny
    1 szkl cukru + 2 łyżki do rabarbaru
    2 jajka
    1 łyżka śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    800 g rabarbaru
    2 budynie waniliowe na 1/2l mleka
    750 ml mleka
    2 łyżki bułki tartej

    cukier puder do posypania
Ocena:

(średnia 4.5 z 193 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: składniki na ciasto posiekać i zagnieść. Podzielić na 2 części i zwinąć w folię. Jedną część włożyć na dwie godziny (u mnie całą noc) do lodówki, drugą do zamrażalki.

    Budynie przygotować w 750 ml mleka. Rabarbar obrać i pokroić w grubą kostkę. Ciasto rozwałkować i przełożyć do formy (21x21cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wylepić również boki na wysokość ok 3 cm. Ciasto nakłuć widelcem, posypać równomiernie bułką tartą, wyłożyć rabarbar, posypać 2 łyżkami cukru i zalać ciepłym budyniem. Zmrożone ciasto zetrzeć na tarce bezpośrednio na budyń.
    Ciasto piec ok 35-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół). Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Ola1984 Ola1984

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Jeden z moich smaków dzieciństwa. Pyszne, proste i tanie ciasto z rabarbarem.

kategoria: Ciasta kruche ciasto Desery opublikowany: 11.06.2014 | wyświetlono: 18308 Książki kucharskie: 13 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE