Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: składniki na ciasto posiekać i zagnieść. Podzielić na 2 części i zwinąć w folię. Jedną część włożyć na dwie godziny (u mnie całą noc) do lodówki, drugą do zamrażalki.
Budynie przygotować w 750 ml mleka. Rabarbar obrać i pokroić w grubą kostkę. Ciasto rozwałkować i przełożyć do formy (21x21cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wylepić również boki na wysokość ok 3 cm. Ciasto nakłuć widelcem, posypać równomiernie bułką tartą, wyłożyć rabarbar, posypać 2 łyżkami cukru i zalać ciepłym budyniem. Zmrożone ciasto zetrzeć na tarce bezpośrednio na budyń.
Ciasto piec ok 35-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół). Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Komentarze