REKLAMA

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

wyświetlono: 3583 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Lekko kwaskowaty rabarbar,kremowy budyń i słodycz kruszonki... czego chcieć wiecej... ;)

opublikowany: 15.05.2016
Udostępnij Pinterest
  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    3 szklanki mąki tortowej
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    200 g masła lub margaryny
    1 jajko
    2 żółtka
    2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Składniki na budyń:
    2 opakowania budyniu waniliowego
    800 ml mleka
    100 ml śmietanki kremówki 30%
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    Dodatkowo:
    500 g rabarbaru
    1 łyżeczka cukru
Ocena:

(średnia 4.5 z 151 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne masło pokrojone w małą kostkę i szybko siekamy nożem. Następnie dodajemy cukry, jajko, żółtka, śmietanę i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Owijamy folią i jedną wkładamy do zamrażarki. Natomiast drugą wykładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia o wym. około 40×25 cm lub mniejszej. Zawijamy folią i wkładamy do lodówki. W 200 ml mleka mieszamy przesiany proszek budyniowy. Pozostałe mleko oraz kremówkę razem z cukrami zagotowujemy. Zestawiamy z ognia, wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy. Ponownie przekładamy na średni ogień i cały czas mieszając gotujemy do momentu, aż budyń będzie dosyć mocno gęsty. Zakrywamy folią i odstawiamy. Rabarbar kroimy na kawałeczki 1-2 cm obsypujemy cukrem. Budyń wykładamy na schłodzone ciasto, rozkładamy równomiernie rabarbar. Ścieramy na tarce o grubych oczkach kawałek ciasta zamrożonego. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu studzimy, schładzamy w lodówce kilka godzin, aby się lepiej kroiło i przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Porady

Zamieniłam kolejność i najpierw na ciasto dałam rabarbar a potem budyń.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Ola1984 Ola1984

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Jeden z moich smaków dzieciństwa. Pyszne, proste i tanie ciasto z rabarbarem.

kategoria: Ciasta kruche ciasto Desery opublikowany: 11.06.2014 | wyświetlono: 18308 Książki kucharskie: 13 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE