Pyszne ciasto kruche z rabarbarem. Ciasto to nadaje się do wypieku z różnymi owocami, ja korzystając z tego że mamy sezon na rabarbar przygotowałam oto takie ciasto.
Składniki:
na ciasto
żółtka jaj - 2 szt
jajko - 1 szt
margaryna - 250 g
mąka - 4 szkl pełne
cukier - 1/2 szkl
śmietana 24 % - 2 łyżki
proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki
budyń
mleko - 4 szkl
budyń śmietankowy - 3 opak bez cukru
cukier - 0,5 szkl
dodatkowo
rabarbar - 600 g
cukier - 0,5 szkl
cukier puder do posypania ciasta
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar obrać, pokroić na kawałki, wymieszać z cukrem, odstawić na 20 minut.
2.Ciasto : Mąkę przesiać z proszkiem do miski.
3.Następnie dodać żółtka i jedno całe jajko.
4.Pokroić na kawałki margarynę dodać do mąki razem ze śmietaną, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić.
5.Formę o wymiarach 40x26 wysmarować tłuszczem.
6.Podzielić ciasto na 2 części, jedną część włożyć do zamrażalki, drugą częścią ciasta , wyłożyć dno i boki formy.
7.Rabarbar odlać z soku, ułożyć go na cieście.
8.Budyń:
Do garnka wlać 3 szkl mleka, dodać cukier, zagotować.
9.Wsypać budyń do garnuszka, zalać pozostałym mlekiem, dokładnie wymieszać, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu.
10.Wylać gorący budyń na rabarbar.
11.Zetrzeć na tarce o dużych otworach drugą część ciasta.
12.Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika do 175 stop na około 50 minut.
13.Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.
Komentarze