REKLAMA

Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem

wyświetlono: 1129 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 1

Przepis na dużą blachę podzielnego i łatwego w przygotowaniu ciasta, który jest w moim domu już kilka lat, zawsze w sezonie do niego wracam, bo jest do czego. Mega kruche ciasto z dodatkiem kwaśnego rabarbaru i słodziutkiego budyniu. Nie wiem jak u Was,ale u mnie majowe wypieki są właśnie najczęściej z rabarbarem. To ciasto nie może się nie udać ! Polecam.

opublikowany: 03.06.2020
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 1 godz. 20 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka o wym 24/39 cm

    Ciasto kruche:
    40 dag mąki krupczatki
    10 dag mąki pszennej tortowej
    25 dag margaryny
    ½ szklanki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    5 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    1200 ml mleka
    3 budynie śmietankowe
    3 łyżki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Nadzienie:
    70 dag świeżego rabarbaru
    1 łyżka cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ocena:

(średnia 5 z 195 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę krupczatkę i tortową mieszamy z cukrami oraz proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz pokrojoną na kawałki niezbyt twardą margarynę, całość szybko zagniatamy na gładkie jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części jedną większą drugą mniejszą.
    Większą wylepiamy dno blaszki o podanych wymiarach wyłożonej pergaminem. Druga część ciasta wkładamy do zamrażarki, do schłodzenia.

    Umyty i pokrojony rabarbar, mieszamy z cukrami oraz mąką ziemniaczaną, wykładamy na ciasto kruche.
    Piekarnik nagrzewamy do 180*c na grzaniu góra-dół.
  • 2. Masa budyniowa:

    W 300 ml zimnego mleka rozpuszczamy proszek budyniowy oraz mąkę ziemniaczaną, resztę mleka zagotowujemy z cukrami, na gorące gotujące się mleko wlewamy mieszaninę , gotujemy gęsty budyń, jeszcze gorący wylewamy na rabarbar, na wierzch ścieramy schłodzone ciasto. Wkładamy do gorącego piekarnika pieczemy około 55 minut-do lekkiego zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem Dodane przez: alapa9
Ciasto  kruche z budyniem i rabarbarem Dodane przez: alapa9

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE