Tradycyjna kremówka z kremem

4.49 (154 ocen)

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Bardzo delikatna i przepyszna domowa kremówka w kruchym cieście z aksamitnym kremem waniliowym z dużą zawartością żółtek wiejskich, jak dla mnie to najlepsza kremówka jaka może być. Upiekłam dwie i poszły w locie, nic dziwnego.

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma: 24*24 cm
    Ciasto:
    250 g mąki tortowej
    220 g margaryny
    1/2 szklanki śmietany 18%
    2 żółtka

    Krem:
    1/2 litry mleka
    4 całe jajka
    6 łyżek cukru kryształu
    cukier waniliowy
    40 g mąki pszennej
    40 g mąki ziemniaczanej
    łyżka masła

    Oraz:
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Tradycyjna kremówka z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kremówka 1. Mąkę wysiekać z margaryną, dodać żółtka oraz śmietanę, zarobić gładkie ciasto i podzielić na 2 części. Placki upiec na złoty kolor w 200 stopniach przez ok 12-15 minut.
  • 2. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę dodając po łyżce cukru kryształu, następnie dodać żółtka, mąki przesiać i dodać do piany, delikatnie wymieszać. Dodać 1/2 szklanki zimnego mleka.
  • kremówka 3. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym, gorące wlać do masy jajecznej, wymieszać i przelać z powrotem do garnka, energicznie mieszając zagotować, do gotującego kremu dodać łyżkę masła.
  • kremówka 4. Na ciasto rozsmarować ciepły krem przykryć drugim plackiem, obficie posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować