Bardzo delikatna i przepyszna domowa kremówka w kruchym cieście z aksamitnym kremem waniliowym z dużą zawartością żółtek wiejskich, jak dla mnie to najlepsza kremówka jaka może być. Upiekłam dwie i poszły w locie, nic dziwnego.
40 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
Forma: 24*24 cm
Ciasto:
250 g mąki tortowej
220 g margaryny
1/2 szklanki śmietany 18%
2 żółtka
Krem:
1/2 litry mleka
4 całe jajka
6 łyżek cukru kryształu
cukier waniliowy
40 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
łyżka masła
Tradycyjna kremówka z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wysiekać z margaryną, dodać żółtka oraz śmietanę, zarobić gładkie ciasto i podzielić na 2 części. Placki upiec na złoty kolor w 200 stopniach przez ok 12-15 minut.
2.Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę dodając po łyżce cukru kryształu, następnie dodać żółtka, mąki przesiać i dodać do piany, delikatnie wymieszać. Dodać 1/2 szklanki zimnego mleka.
3.Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym, gorące wlać do masy jajecznej, wymieszać i przelać z powrotem do garnka, energicznie mieszając zagotować, do gotującego kremu dodać łyżkę masła.
Komentarze