Kremówka z kremem budyniowo-śmietankowym

4.5 (6 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kremówka, inaczej Napoleonka z gotowym ciastem francuskim. Ciasto przełożone pysznym kremem z budyniem, śmietanką i mascarpone. Tak mojej rodzinie smakowało, że na ten weekend znowu będę robić.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 16,10,2023
    CIASTO:
    -2 x Ciasto francuskie, gotowe (25x38)

    KREM BUDYNIOWO-ŚMIETANKOWY:
    -1 l. mleka
    -100 g. budyniu waniliowego (2,5 torebki)
    -1 łyżka mąki tortowej
    -5 łyżek cukru
    -1 cukier waniliowy
    -100 g. masła

    -20 g. żelatyny
    -ok.100 ml. wody
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -20 g. cukru pudru

    DO OPRÓSZENIA:
    -cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (6 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Napoleonka

Kremówka z kremem budyniowo-śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kremówka z kremem budyniowo-śmietankowym 1. ciasto- Ciasto rozwinąć, ułożyć w blaszce z tym papierem co było zawinięte. Zaznaczyć kwadraty, ale ciasta nie przecinając do końca. Najlepiej czymś plastikowym, nie nożem. Ja zrobiłam w 4 rzędach po 8 porcji.
  • Kremówka z kremem budyniowo-śmietankowym 2. piec- Piec w nagrzanym piekarniku 180 *C. ok 15 min. Jakby za mocno rosło, to patyczkiem od szaszłyków poprzekłuwać. Drugie ciasto, upiec tak samo.
  • Kremówka z kremem budyniowo-śmietankowym 3. Wystudzone 1 ciasto, ułożyć do tej samej blaszki. Lecz wyżej wyścielanej, papierem do pieczenia.
  • Kremówka z kremem budyniowo-śmietankowym 4. krem- Ugotować budyń z mąką i cukrem. Odstawić z palnika i rozpuścić tam masło. Wystudzić od czasu do czasu mieszając. Albo przykryć ściśle folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Zmiksować mascarpone z pudrem i śmietanką do puszystego. Następnie dodawać porcjami budyń i zmiksować. Na koniec dolewać ciepłą żelatynę i krótko zmiksować. Przelać do blaszki na ciasto i rozsmarować.
  • Kremówka z kremem budyniowo-śmietankowym 5. Przykryć drugim ciastem i schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej na całą noc.
  • Kremówka z kremem budyniowo-śmietankowym 6. Przed krojeniem oprószyć cukrem pudrem.
  • Kremówka z kremem budyniowo-śmietankowym 7. Kroić w kwadraty ostrym nożem, po zaznaczonych rowkach. Ciasto przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować