Kremówka, inaczej Napoleonka z gotowym ciastem francuskim. Ciasto przełożone pysznym kremem z budyniem, śmietanką i mascarpone. Tak mojej rodzinie smakowało, że na ten weekend znowu będę robić.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
16,10,2023
CIASTO:
-2 x Ciasto francuskie, gotowe (25x38)
KREM BUDYNIOWO-ŚMIETANKOWY:
-1 l. mleka
-100 g. budyniu waniliowego (2,5 torebki)
-1 łyżka mąki tortowej
-5 łyżek cukru
-1 cukier waniliowy
-100 g. masła
-20 g. żelatyny
-ok.100 ml. wody
-500 ml. śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-20 g. cukru pudru
Kremówka z kremem budyniowo-śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto- Ciasto rozwinąć, ułożyć w blaszce z tym papierem co było zawinięte. Zaznaczyć kwadraty, ale ciasta nie przecinając do końca. Najlepiej czymś plastikowym, nie nożem. Ja zrobiłam w 4 rzędach po 8 porcji.
2.piec- Piec w nagrzanym piekarniku 180 *C. ok 15 min. Jakby za mocno rosło, to patyczkiem od szaszłyków poprzekłuwać. Drugie ciasto, upiec tak samo.
3.Wystudzone 1 ciasto, ułożyć do tej samej blaszki. Lecz wyżej wyścielanej, papierem do pieczenia.
4.krem- Ugotować budyń z mąką i cukrem. Odstawić z palnika i rozpuścić tam masło. Wystudzić od czasu do czasu mieszając. Albo przykryć ściśle folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Zmiksować mascarpone z pudrem i śmietanką do puszystego. Następnie dodawać porcjami budyń i zmiksować. Na koniec dolewać ciepłą żelatynę i krótko zmiksować. Przelać do blaszki na ciasto i rozsmarować.
5.Przykryć drugim ciastem i schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej na całą noc.
6.Przed krojeniem oprószyć cukrem pudrem.
7.Kroić w kwadraty ostrym nożem, po zaznaczonych rowkach. Ciasto przechowywać w lodówce.
Komentarze