Tradycyjna kremówka z budyniem

4.22 (216 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kremówka, jaką pamiętam z dzieciństwa, z prawdziwym budyniem. Najlepsza! Rodzinka była nią zachwycona :) Bardzo rzadko można teraz spotkać w cukierniach taką dobrą kremówkę. Najczęściej budyń zastąpiony jest masą z proszku, która nie ma już tego wyjątkowego smaku.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 płaty ciasta francuskiego każdy po 275g


    Budyń:

    5 szkl mleka

    200 g masła

    1 szkl cukru

    1 szkl mąki pszennej

    1 budyń waniliowy

    4 żółtka

    kilka kropel ekstraktu waniliowego


    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.22 (216 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Kremówka

Tradycyjna kremówka z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie przyciąć o 0,5cm więcej niż dno blaszki 24x36cm (skurczy się podczas pieczenia). Upiec 2 blaty wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić.


    Budyń: 4 szklanki mleka, masło i cukier podgrzewać do rozpuszczenia. 1 szklankę mleka, mąkę, budyń, ekstrakt i żółtka dokładnie rozbełtać, wlać do gotującego się mleka z masłem. Energicznie mieszając ugotować gęsty budyń.


    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć jeden blat ciasta, wylać gorący budyń, przykryć drugim blatem. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować