Kremówka w biszkopcie

  • wyświetlono: 798 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Smaczna nieziemsko kremówka w dwóch biszkoptach otulona bitą śmietaną, baza kremówki to pyszny krem żółtkowy dzięki niemu ciasto rozpływa się w ustach. Idealne dla amatorów ciast z kremem, ciasto wychodzi wysokie i jest bardzo podzielne, idealne na każdą okazję... gorąco polecam :)

Anitka0804
  • 25 porcje
  • 50min
  • Średni

Składniki

Wymiary blaszki: 38*24

Biszkopt:
6 jajek wiejskich
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek cukru
łyżeczka proszku do pieczenia

Masa I:
2 szklanki mleka
6 żółtek
100 g cukru kryształu
1,5 łyżki domowego cukru waniliowego
szklanka kremówki
łyżka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
300 g masła 82%

Masa II:
660 ml kremówki
5 łyżeczek żelatyny
3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
cukier puder do posypania

Poncz:
1/2 szklanki letniej wody
łyżka domowego cukru waniliowego

Sposób przygotowania przepisu:

Kremówka w biszkopcie

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na puszysto, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Wlewamy żółtka,ubijamy i przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy ok. 20 minut. Po wystygnięciu przecinamy na dwa blaty. Oba blaty ponczujemy.
  • .2. Masa I: Do garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka i wsypujemy oba cukry, zagotowujemy dodajemy kremówkę i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Żółtka miksujemy z mąkami i resztą mleka. Wlewamy na gotujące się mleko, cały czas mieszając bo może się przypalić. Gotujemy ok 2 minut. Zdejmujemy z ognia i przykrywamy folią spożywczą. Masło ucieramy na puszystą masę, porcjami dodajemy wystudzony budyń żółtkowy.
  • 3. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody, mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru na sztywno, dodajemy płynną żelatynę. Miksujemy do połączenia.
  • .4. Na pierwszy blat wykładamy 1/2 bitej śmietany, smarujemy kremem żółtkowym, i wykładamy resztę bitej śmietany. Przykrywamy drugim biszkoptem. Całość obficie posypujemy cukrem pudrem. Schładzamy w lodówce 2 godziny. Życzę smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życietortCiastow kilka chwilna słodkoplacekdeseryWielkanockremówkaświętadla dziecimasłokarnawałboże narodzeniedo kawyżółtkana niedzielęśmietana kremówkadla rodzinysmaczne ciastonowy rokSwiateczne ciastotradycyjne ciastaplacek kremówkakostkaprzepis miesiąca_1000wysokie ciastocoś nowegopodzielne ciastosłodkości z krememkremówka w biszkopciekremówka z śmietankąciasto kremókabiszkoptowa kremówkawarstwowa kremówkasmaczna kremówkakrem żółtkowy

Komentarze

Podobne przepisy

Kremówka

Dodane przez: akrobatka22

Kremówka

Dwa kruchutkie ciasta francuskie...

kremówka

Dodane przez: reszis86

Kremówka

wspaniały przepis, według którego...

Kremówka

Dodane przez: kiziolek201

Kremówka

Przepis świetny cała moja rodzina...

Dodane przez: KingaM4444

Kremówka

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu...

sernik malinowy w biszkopcie

Dodane przez: kasiunia860

SERNIK MALINOWY W BISZKOPCIE

Rewelacyjny puszysty sernik z malinami....

kremówki

Dodane przez: emilka2617

Kremówki

Szybkie ciasto bez pieczenia, idealne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE