Ciasto fale dunaju z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać partiami cukier i cukier waniliowy. Miksując dodać pojedynczo żółtka, wlać strumykiem olej. Przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia dodawać do piany na przemian z mlekiem, mieszać na wolnych obrotach.
2.Połowę jasnego ciasta wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
3.Do pozostałej części ciasta dodać kakao i wymieszać. Ciemną masę wylać na jasną.
4.Na wierzchu poukładać pokrojone brzoskwinie.
5.Piec w 170/180 st.C przez ok. 35-40 minut do tzw. "suchego patyczka".
6.2,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. W reszcie mleka rozpuścić proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlać do niego mieszankę budyniową. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przekładamy budyń do miseczki i przykrywamy folią aby zapobiec stwardnienia na wierzchu i pozostawiamy do wystudzenia.
7.Miękkie masło i margarynę miksujemy na puch . Budy ń miksujemy,aby nie było grudek i dodajemy po łyżce do utartego masła. Tak utarty krem wykładamy na wystudzone ciasto z brzoskwiniami.
8.Wierzch kremu dekorujemy dowolną polewą czekoladową.
Polewe znajdziesz pod tym linkiem https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/polewa-kakaowa-na-ciasto
Komentarze