Ciasto Fale Dunaju z malinami

  • wyświetlono: 15653 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 0

Znane, bardzo popularne ciasto dwukolorowe z kremem i polewą czekoladową. Moje Fale Dunaju były z malinami. Polecam!

akrobatka22

Składniki

Ciasto:
5 jajek
szczypta soli
1 szkl cukru
1 szkl oleju
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szkl mleka+ 1 łyżka
3 szkl mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
ok. 400 g malin

Krem budyniowy:
400 ml mleka
4 łyżki cukru
1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g)
250 g miękkiego masła

Polewa:
100 g mlecznej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
50 g miękkiego masła
1 łyżka mleka

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Fale Dunaju z malinami

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

    Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo wsypać cukier. Cały czas miksując dodać żółtka, następnie strumyczkiem wlać olej i ekstrakt z wanilii. Przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia dodawać do piany na przemian z mlekiem, mieszać delikatnie szpatułką.

    Połowę ciasta wylać do blaszki o wymiarach 35x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Do reszty dodać przesiane kakao i łyżkę mleka, wymieszać. Ciemną masę wylać na jasną. Na wierzchu poukładać maliny.

    Piec w 180 st.C przez ok. 30 minut do tzw. "suchego patyczka". Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
  • 2. Krem budyniowy: 300 ml mleka zagotować z cukrem. W reszcie rozpuścić proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlać do niego mieszankę budyniową. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia.

    Miękkie masło utrzeć do puszystości. Stopniowo dodawać budyń, łyżka po łyżce za każdym razem miksując.

    Tak przygotowany krem rozsmarować na ostudzonym cieście. Schłodzić do stężenia.
  • 3. Polewa czekoladowa: Czekolady drobno posiekać. Mleko i pokrojone w kostkę masło umieścić w garnuszku, podgrzewać do rozpuszczenia masła, uważając, by mieszanka się nie zagotowała. Dodać posiekane czekolady. Wymieszać do uzyskania jednolitej, gęstej polewy.

    Gdy przestygnie, rozprowadzić ją na kremie budyniowym i ponownie schłodzić ciasto w lodówce. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastoDeserMalinykakaopodwieczorekpolewa czekoladowado kawyolejfale dunajuprzepis_miesiąca1000
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-1o6xfp5

Dodane przez: Mariola123

CIASTO FALE DUNAJU

Ciasto fale Dunaju jest bardzo...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Fale Dunaju z rabarbarem

Fale dunaju -to ciasto, które zna...

Fale Dunaju

Dodane przez: Ejszetka

Ciasto Fale Dunaju

Popularne ciasto nie bez powodu....

Fale Dunaju

Dodane przez: iziona

Ciasto Fale Dunaju

Klasyk wśród ciast choć ostatnio...

Fale Dunaju

Dodane przez: Gaita

Ciasto Fale Dunaju

Stary, sprawdzony przepis sprzed...

Oto jak wygląda :)

Dodane przez: Yvonn

Fale Dunaju z jeżynami

Nie ukrywam,iż przepis wzięłam...