Fale Dunaju to znane, bardzo popularne ciasto dwukolorowe z kremem i polewą czekoladową. Moje Fale Dunaju były z malinami. To delikatny i elegancki deser, który można podać zarówno na eleganckie przyjęcie, jak i na co dzień. Cała rodzina będzie zachwycona. Polecam!
4.62 (213 ocen)
Fale Dunaju to jedno z tych ciast, które zawsze robią wrażenie. Nie ma chyba osoby, która by ich nie lubiła! Ciasto warto upiec w nieco wyższej formie. Może to być tortownica, ale lepiej sprawdzi się forma kwadratowa lub prostokątna. Ważne, żeby miała wysokie brzegi, które umożliwią nam dodanie kolejnych warstw ciasta, owoców, kremu i polewy. Ciasto schładzamy w formie, a potem kroimy na równe kawałki i serwujemy na stół.
Fale Dunaju ciasto to klasyk. Tradycyjnie Fale Dunaju składają się z kilku podstawowych warstw. Pierwszą warstwą jest zwykle jasne ciasto ucierane. Następnie mamy zatopione w nim owoce, w naszym przepisie są to maliny. Kolejna warstwa to ciemne ciasto ucierane z dodatkiem kakao. Dwa połączone ze sobą ciasta po przekrojeniu tworzą wzór fal, stąd nazwa Fale Dunaju. Przedostatnią warstwą jest warstwa budyniowa, która powinna być delikatna i rozpływać się w ustach, a na sam koniec, jako zwieńczenie całości, polewa czekoladowa.
Wbrew pozorom przepis na Fale Dunaju nie jest zbyt skomplikowany. To ciasto warstwowe, więc wymaga tylko nieco cierpliwości. Musimy poczekać albo aż warstwa ciasta ucieranego wystygnie, albo aż budyń stężeje. Całość jednak warto jest zachodu, bo ciasto jest po prostu pyszne.
Placek Fale Dunaju możemy przygotowywać nie tylko z malinami. W wersji klasycznej Fale Dunaju przyrządza się z jabłkami. Pokrojone w grubsze plasterki również są bardzo smaczne. Do tego typu ciasta warto wybierać odmiany jabłek o kwaśnym smaku i wyrazistym aromacie. Kwaśność owoców powinna równoważyć słodkie warstwy ciasta. Dobrymi owocami do Fal Dunaju są także brzoskwinie. Możecie wybrać owoce świeże lub z puszki. W przypadku tych drugich weźcie pod uwagę, że będą dużo słodsze niż świeże.
Fale Dunaju najlepiej zrobić dzień przed podaniem. Nie tylko nie będziemy musieli wtedy stresować się presją czasu, ale i ciasto będzie lepsze. Wszystkie smaki „przegryzą się” i połączą w apetyczną całość. Fale Dunaju ciasto należy przechowywać w lodówce, ze względu na dodatek polewy i masy budyniowej.
Komentarze