Na ciasto:
200 g masła
120 g cukru
szczypta soli
5 jajek
330 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki mleka
2 łyżki kakao
3-4 łyżki mleka
250 g wiśni ze słoika (u mnie z kompotu) wydrylowanych i odsączonych
Na masę budyniową:
1 opakowanie budyniu waniliowego (z cukrem)
450 ml mleka
200 g masła
50 g cukru pudru
Na polewę:
1 gorzka lub mleczna czekolada (100 g)
150 ml śmietany 30%
Dodatkowo:
masło do wysmarowania formy
Sposób przygotowania przepisu:
Ciasto Fale Dunaju
1.
Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
Wiśnie wydrylować i odsączyć. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, spód blaszki (u mnie wymiary 25x30) wysmarować masłem. Masło przełożyć do miski i utrzeć mikserem stopniowo dodając cukier i szczyptę soli. Następnie dodawać po jednym jajku miksując każde przez jakiś czas. Na koniec przesiewać przez sitko stopniowo mąkę i proszek do pieczenia miksując do połączenia składników. Nadal miksując wlewać mleko do momentu, aż ciasto będzie miało konsystencję ciągliwą. Połowę ciasta przelać na blaszkę i wyrównać, do pozostałego dodać kakao i mleko, zmiksować i przelać na jasną warstwę. Wyrównać i zrobić widelcem fale (mieszając jedno ciasto z drugim w różnych odstępach). Na wierzch wyłożyć odsączone wiśnie lekko je wciskając w ciasto. Piec około 30 minut. Zostawić do ostudzenia.
2.
Budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu dodając jednak mniej mleka, ostudzić mieszając od czasu do czasu. Do miski włożyć masło, wsypać cukier puder i utrzeć na krem. Dodawać stopniowo ostudzony budyń miksując. Gotowym kremem posmarować górę ciasta.
3.
Do garnuszka wlać śmietanę, dodać połamaną czekoladę, mieszać na wolnym ogniu do momentu połączenia się składników. Ostudzić i polać górę ciasta. Dla ozdoby można zrobić widelcem fale na czekoladzie.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze