Pyszne i puchate,pięknie wyrasta,rozkroiłam jeszcze ciepłe,znika szybciutko :-)
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Blaszka 24x36 cm
500 g mąki pszennej
25 g drożdży świeżych lub 7 g instant
pół szkl.ciepłego mleka
pół kostki masła
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
3 jajka L + jedno żółtko
3 łyżki oleju
7 moreli
Kruszonka:
50 g mąki pszennej
25 g masła
25 g cukru pudru
mały cukier waniliowy
Ciasto drożdżowe z morelami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na kruszonkę,wrzucamy do miseczki i rozcieramy palcami,aż zrobią się grudki,gotową kruszonkę można wstawić na czas przygotowania ciasta do lodówki lub zamrażalnika.
Masło roztapiamy w mikrofali,odmierzamy resztę składników,mąkę przesiewamy do miski,do małej miseczki wkruszamy drożdże,zasypujemy łyżką cukru,i łyżką przesianej mąki,zalewamy ciepłym,ale nie gorącym mlekiem,mieszamy do rozpuszczenia się drożdży,odstawiamy miseczkę przykrytą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-15 min.
Do przesianej mąki wsypać cukry i wymieszać,wlać wyrośnięte drożdże,oraz roztopione letnie masło,olej,wbić jajka,następnie wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera,gładkie i elastyczne ciasto odchodzące od misy miksera.
Wyrobione ciasto odstawić na 1 godz.w ciepłe miejsce do podwojenia objętości,przykryć ściereczką.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,i rozciągamy do brzegów.
Na wierzchu układamy umyte i pokrojone na mniejsze kawałki morele(morela na 4),posypujemy kruszonką i odstawiamy na pół godz.do napuszenia.
2.Wkładamy do piekarnika na 40 min.
Pieczemy w temp.180 C.
Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem,lub zrobić polewę cukier puder+sok z cytryny.
Porady
Polecam ze śliwkami ;-)
Daje różne owoce w zależności od sezonu.
Używam zawsze szkl.250 ml a masło kostka 250 g.
Komentarze