Ciasto Drożdżowe z Morelami i Kruszonką

5 (162 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne i puchate,pięknie wyrasta,rozkroiłam jeszcze ciepłe,znika szybciutko :-)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm

    500 g mąki pszennej
    25 g drożdży świeżych lub 7 g instant
    pół szkl.ciepłego mleka
    pół kostki masła
    4 łyżki cukru
    cukier waniliowy
    3 jajka L + jedno żółtko
    3 łyżki oleju
    7 moreli

    Kruszonka:

    50 g mąki pszennej
    25 g masła
    25 g cukru pudru
    mały cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Ciasto drożdżowe z morelami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto drożdżowe. 1. Wszystkie składniki na kruszonkę,wrzucamy do miseczki i rozcieramy palcami,aż zrobią się grudki,gotową kruszonkę można wstawić na czas przygotowania ciasta do lodówki lub zamrażalnika.
    Masło roztapiamy w mikrofali,odmierzamy resztę składników,mąkę przesiewamy do miski,do małej miseczki wkruszamy drożdże,zasypujemy łyżką cukru,i łyżką przesianej mąki,zalewamy ciepłym,ale nie gorącym mlekiem,mieszamy do rozpuszczenia się drożdży,odstawiamy miseczkę przykrytą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-15 min.
    Do przesianej mąki wsypać cukry i wymieszać,wlać wyrośnięte drożdże,oraz roztopione letnie masło,olej,wbić jajka,następnie wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera,gładkie i elastyczne ciasto odchodzące od misy miksera.
    Wyrobione ciasto odstawić na 1 godz.w ciepłe miejsce do podwojenia objętości,przykryć ściereczką.
    Wyrośnięte ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,i rozciągamy do brzegów.
    Na wierzchu układamy umyte i pokrojone na mniejsze kawałki morele(morela na 4),posypujemy kruszonką i odstawiamy na pół godz.do napuszenia.
  • Ciasto drożdżowe. 2. Wkładamy do piekarnika na 40 min.

    Pieczemy w temp.180 C.
    Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem,lub zrobić polewę cukier puder+sok z cytryny.

Porady

Polecam ze śliwkami ;-) Daje różne owoce w zależności od sezonu. Używam zawsze szkl.250 ml a masło kostka 250 g.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Morele Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować