ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

4.38 (197 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Szybkie i proste ciasto drożdżowe, tym razem z jagodami, dużą ilością kruszonki i słodkim lukrem. Nie ma co się oszukiwać - takie ciasto najlepiej smakuje świeże, dopiero co wyjęte z piekarnika. Na drugi dzień to już nie to samo, zresztą - rzadko kiedy cokolwiek zostaje ;-) Polecam.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • składniki na ciasto:
    2 1/4 szklanki mąki
    1/2 szklanki letniego mleka
    3 czubate łyżki cukru
    1 jajko
    1 żółtko
    szczypta soli
    60 g masła roztopionego
    12 g świeżych drożdży

    składniki na kruszonkę:
    60 g masła roztopionego
    5 łyżek cukru
    1/2 szklanki mąki

    dodatkowo:
    ok. 400 g jagód
    3 łyżki cukru
    2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej

    1 białko
    5 czubatych łyżek cukru pudru na lukier
Wystaw ocenę:

4.38 (197 ocen)

Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowuję zaczyn z drożdży, 3 łyżek mleka i 1 łyżeczki cukru. odstawiam w ciepłe miejsce, aż drożdże "ruszą".
    Mąkę, cukier, sól, mleko, jajka i wyrośnięte drożdże umieszczam w misce i wyrabiam ręką, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiam ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Zostawiam je w misce, przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - musi podwoić swoją objętość, co zwykle trwa od 1 do 2 godzin.
    Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagniatam i rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wymiar 25x33 cm). Przykrywam ściereczką i pozostawiam w cieple na 30 minut.
    W tym czasie przygotowuję nadzienie (jagody myję i mieszam z cukrem i mąką ziemniaczaną) oraz kruszonkę (do roztopionego i ostudzonego masła dodaję cukier i mąkę, wyrabiam "między palcami").
    Gdy ciasto ponownie wyrośnie wykładam na nie owoce i posypuję kruszonką. Piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
    Po wyjęciu z piekarnika dekoruję lukrem - jedno białko ucieram łyżką z cukrem pudrem dodawanym stopniowo aż do uzyskania pożądanej gęstości (ilość pudru w zależności od wielkości jajka).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jagody

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować