Ciasto drożdżowe z morelami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zawsze mi się to ciasto kojarzy z babcinymi wypiekami, domem pełnym zapachów pieczonego ciasta.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    6 łyżek cukru
    150 g masła
    30 g świeżych drożdży
    4 żółtka
    1 szklanka mleka
    0,5 kg moreli
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka

Ciasto drożdżowe z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
    Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić
    w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość.
    Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, mleko roztrzepane z jajkami. roztopione i ostudzone masło oraz wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrobić drewnianą łyżką, do momentu aż będzie od niej odchodzić, a następnie wyrobić ręcznie. W razie potrzeby podsypać łyżką mąki.
    Odstawić do wyrośnięcia.
    Blachę 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto i ułożyć na nim połówki moreli lekko wciskając. Morele układać skórką do dołu. Poczekać aż ciasto ponownie wyrośnie.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 50 minut.
    Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Morele Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Drożdżowe kwiatki z morelami

To może cię zainteresować