Ciasto Aniołek

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wspaniałe połączenie kruchego ciasta i budyniu waniliowego. Ciasto najlepiej smakuje po 2-3 dniach, gdy placki nawilgną od masy. Ciasto jest pyszne i rozpływa się w ustach. Wierzch można posypać wedle uznania płatkami migdałowymi, kokosem lub wiórkami białej czekolady. Polecam to ciasto nie tylko na co dzień ale również na wyjątkowe okazje.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    500g mąki pszennej

    200g śmietany 18%

    2 jajka

    125g masła

    1/2 szkl cukru

    1/2 łyżeczki sody

    kilka kropel ekstraktu waniliowego


    Krem:

    800ml mleka

    250g masła

    250ml śmietany 18%

    3 jajka

    kilka kropel ekstraktu waniliowego

    3 łyżki mąki ziemniaczanej

    1 łyżka mąki pszennej

    1/2 szkl cukru


    płatki migdałowe i wiórki kokosowe do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy

Ciasto aniołek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 4 równe części i upiec placki wielkości blaszki 20x30cm. Placki piec ok 10 minut w 180 stopniach. Ostudzić.

    Krem: Mleko, cukier i masło rozpuścić. Pozostałe składniki dokładnie rozbełtać i wlać do gotującego się mleka. Wymieszać i podgrzewać aż masa będzie gęsta jak budyń.

    Placki przekładać ciepłą masą. Wierzch posypać płatkami migdałów i wiórkami kokosowymi. Schłodzić kilkanaście godzin w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Kokos Migdały Wiórki kokosowe Masa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować