Ciasto "Aniołek"

4.5 (142 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto ,,Aniołek'' to bardzo pyszne i słodkie ciasto z wyczuwalną nutką ajerkoniaku. Mięciutkie biszkopty przełożyłam bardzo puszystym kremem. Całość udekorowałam czekoladą i wiórkami kokosowymi. Polecam przepis.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt x 3:

    4 jajka
    pół szklanki cukru
    pół szklanki mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    2 szklanki mleka
    2 budynie waniliowe ( bez cukru na pół litra mleka każdy )
    pół szklanki cukru pudru
    20 dag masła 82 %
    10 dag wiórek kokosowych
    pół szklanki ajerkoniaku

    Dodatkowo:
    kilka łyżek wiórek kokosowych
    5 dag białej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Ciasto "aniołek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwile ubijamy. Na koniec wsypujemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
    Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm i pieczemy około 25 - 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony.
  • 2. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty i studzimy.
  • 3. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając.Budyń dokładnie studzimy.
    Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Na koniec dodajemy ajerkoniak i wiórki kokosowe, ucieramy jeszcze kilka chwil.
  • 4. Tak przygotowanym kremem przekładamy biszkopty. Smarujemy jeszcze wierzch ciasta. Następnie posypujemy wiórkami kokosowymi i czekoladą startą na tarce o dużych oczkach.
  • 5. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.

Porady

Zamiast masła można użyć 1 kostkę ( 25 dag ) margaryny ,, Kasia''. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ajerkoniak Czekolada Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

4.37 (227 ocen)

aniołek

To może cię zainteresować