REKLAMA

Aniołek

wyświetlono: 8432 | dodany do książki kucharskiej: 20 | polecenia: 1

Ciasto składające się z miękkich amoniakowych blatów przekładanych budyniową masą. Wierzch wieńczą wiórki kokosowe.

opublikowany: 11.10.2013
Udostępnij Pinterest
  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 jajka
    1 łyżka amoniaku
    1/2 szklanki śmietany
    125 g margaryny
    3 szklanki mąki

    Krem:
    3 szklanki mleka
    1 margaryna
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego

    2 jajka
    1 szklanka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
    6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej

    wiórki kokosowe do posypania
Ocena:

(średnia 5 z 160 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Do mąki dodać margarynę, posiekać nożem. Dodać resztę składników: cukier puder, jajka i amoniak wymieszany w śmietanie. Wyrobić jednolite ciasto. Schłodzić ok. 20 minut w lodówce. Podzielić na 3 części. Każdą część wyłożyć do takich samych, prostokątnej form o wymiarach 37x21 cm. Piec ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
  • 2. Krem: Mleko, margarynę, cukier i cukier waniliowy zagotować w rondelku. Jajka, kwaśną śmietanę i mąkę ziemniaczaną zmiksować. Gdy mleko się zagotuje, zestawić z palnika, cały czas mieszając wlać rozbite jajka ze śmietaną, ponownie wstawić na palnik, mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować do zgęstnienia masy. Gorącym kremem przekładać blaty ciasta, 1/3 masy na jeden blat ciasta (ok.10 dużych łyżek na jeden blat). Wierzch posypać wiórkami kokosowymi.

Notka redakcyjna

PPWS_12-2013

Porady

Jeśli ktoś lubi ciasta bardziej słodkie to może dodać do kremu dodatkowe 2 łyżki cukru.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

test.-Aniołek w/g Doroty W. Dodane przez: Babcia Tereska


Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: mariosylwia 0067Komunia

Ciasto Aniołek

:-) Gorąco polecam (-:

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 08.04.2015 | wyświetlono: 45871 Książki kucharskie: 18 | Polecenia: 0
Dodane przez: Lidlaczkowelove 20190519_183914

Aniołek

Najlepiej smakuje na trzeci dzień i lekko schłodzone w lodówce...

kategoria: Ciasta opublikowany: 13.06.2019 | wyświetlono: 597 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: bieniaszka bieniaszka

Ciasto "Aniołek''

Przepis wyszukany w zeszycie mamy. Ciasto bardzo szybkie do przygotowania. Idealne dla zapracowanych.

kategoria: Ciasta Desery Placki krem krem budyniowy Ciasto opublikowany: 01.05.2016 | wyświetlono: 4211 Książki kucharskie: 17 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE