Ciasto Aniołek

4.37 (227 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szkl mąki pszennej
    2 jaja
    ¾ szklanki kwaśnej śmietany
    ½ szklanki cukru
    ½ kostki margaryny
    1 łyżka maki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego
    2 łyżeczki amoniaku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    3 szkl mleka
    ¾ margaryny
    ¾ szklanki cukru
    1 szklanki śmietany 18% lub 12%
    2 budynie śmietankowe
    1 łyżka mąki pszennej
    cukier waniliowy

    Dodatkowo:
    wiórki kokosowe

Wystaw ocenę:

4.37 (227 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto aniołek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Amoniak namoczyć w śmietanie. Zagnieść ciasto i podzielić na 4 równe części, rozwałkować na cieniutkie placki. Każdy placek piec oddzielnie około 10-15 minut w 180*C, placki nie powinny się zbyt zrumienić.
  • 2. Masa:
    Zagotować 2,5 szklanki mleka z cukrem i margaryną.
    Śmietanę rozmieszać z pozostałym mlekiem, dosypać budynie, mąkę i cukier waniliowy i dokładnie rozmieszać. Mieszankę wlać do gotującego się mleka, gotować aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając
  • 3. Wykonanie:
    Gorącą masą przekładać placki, posmarować wierzch i posypać wiórkami kokosowymi. Odstawić w chłodne miejsce najlepiej na noc
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa śmietanowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować