Ciasteczka makowe z kremem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do miski wysypać mąkę, dodać pokrojone na kawałki masło lub margarynę, dodać pozostałe składniki, zagnieść szybko ciasto, przełożyć do foliowej torebki, odstawić na 1,5 godz. do lodówki.
2.Po tym czasie rozwałkować ciasto wykrawać szklanką krążki, środki wykrawać foremką gwiazdka i serduszka, układać ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
3.Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop. Przez około 10 minut.
Ciasteczka po upieczeniu są bardzo kruche, trzeba je ostrożnie zdejmować z blachy i ostudzić.
4.Krem cytrynowy:
Do rondla pokroić na kawałki masło, roztopić na ogniu.
Cytryny sparzyć, wyszorować, zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach.
Wycisnąć sok z cytryn, dodać pozostałe składniki do soku, wymieszać mikserem, wlać do roztopionego masła, zmniejszyć ogień i na bardzo wolnym ogniu, doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania kremu, zdjąć z ognia rondel, przetrzeć krem przez sito, ostudzić krem.
5.Całe ciastko posmarować kremem, przykryć drugim ciastkiem ze wzorkiem serca lub gwiazdy, tak samo
postąpić z pozostałymi ciastkami.
Komentarze