CIASTO MAKOWE Z KREMEM CYTRYNOWYM

4.5 (189 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto olejowe z dodatkiem sypkiego maku, puszyste i wilgotne, z kremem o wyrazistym cytrynowym smaku. W sam raz do kawki lub herbaty.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - 5 dużych jajek
    - 1,5 szklanki cukru kryształu
    - 2/3 szklanki oleju
    - 1 szklanka mąki tortowej
    - 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    - 1/2 szklanki mielonego maku
    - 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    - aromat migdałowy (kilka kropli)
    - marmolada ( ja użyłam mus brzoskwiniowy z własnych przetworów)

    KREM CYTRYNOWY :
    - 1/2 l mleka
    - 1 budyń cytrynowy bez cukru
    - 1 szklanka cukru pudru
    - 1 kostka masła
    - sok z 1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto makowe z kremem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Jajka ubić z cukrem. Ciągle ucierając dodawać stopniowo olej ( cienkim strumyczkiem lub po łyżce - żeby masa się nie ścięła). Następnie ucierając na najniższych obrotach miksera, dodawać po trochu mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy i aromat.
    Dodać mak i delikatnie wymieszać łyżką.
  • 2. 2. Formę o wymiarach 34 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Przełożyć ciasto do formy i równo rozsmarować.
  • 3. 3. Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do temp. 180*C i piec około 35-40 minut (do suchego patyczka).
    Po upieczeniu ostudzić.
  • 4. 4. W 1/2 szklance mleka mieszamy proszek budyniowy. Resztę mleka zagotowujemy. Mieszając, powoli wlewamy rozpuszczony budyń i chwilę gotujemy, aż zgęstnieje. Studzimy.
    Masło ucieramy z cukrem pudrem i porcjami dodajemy ostudzony budyń, do uzyskania jednolitego kremu. Dalej ucierając dolewać po trochu sok z cytryny.
  • 5. 5. Ostudzone ciasto przekrawamy poziomo na dwa blaty.
    Pierwszy blat nasączamy zimną wodą przegotowaną. Rozsmarowujemy cienko marmoladę. Na nim rozprowadzamy 2/3 kremu cytrynowego i przykrywamy drugim blatem, nasączamy go wodą i cienko smarujemy marmoladą. Na wierzch rozprowadzamy równo pozostałym kremem i jako dekorację posypujemy suchym makiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować