Ciasto makowe z kremem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Jajka ubić z cukrem. Ciągle ucierając dodawać stopniowo olej ( cienkim strumyczkiem lub po łyżce - żeby masa się nie ścięła). Następnie ucierając na najniższych obrotach miksera, dodawać po trochu mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy i aromat.
Dodać mak i delikatnie wymieszać łyżką.
2.2. Formę o wymiarach 34 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przełożyć ciasto do formy i równo rozsmarować.
3.3. Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do temp. 180*C i piec około 35-40 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu ostudzić.
4.4. W 1/2 szklance mleka mieszamy proszek budyniowy. Resztę mleka zagotowujemy. Mieszając, powoli wlewamy rozpuszczony budyń i chwilę gotujemy, aż zgęstnieje. Studzimy.
Masło ucieramy z cukrem pudrem i porcjami dodajemy ostudzony budyń, do uzyskania jednolitego kremu. Dalej ucierając dolewać po trochu sok z cytryny.
5.5. Ostudzone ciasto przekrawamy poziomo na dwa blaty.
Pierwszy blat nasączamy zimną wodą przegotowaną. Rozsmarowujemy cienko marmoladę. Na nim rozprowadzamy 2/3 kremu cytrynowego i przykrywamy drugim blatem, nasączamy go wodą i cienko smarujemy marmoladą. Na wierzch rozprowadzamy równo pozostałym kremem i jako dekorację posypujemy suchym makiem.
Komentarze