Malinowa chmurka

4.67 (3 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo lubię piec ciasta i patrzeć jak moi domownicy się nim zajadają.
Takie ciasto można przygotować z różnymi owocami.
Przepis zaczerpnięty z internetu.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto kruche
    180 g mąki pszennej
    110 g masła
    3 żółtka
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka cukru wanilinowego
    3 płaskie łyżki cukru pudru
    Malinowa galaretka:
    500 g malin
    3 malinowe galaretki
    3,5 szklanki wrzącej wody
    Krem:
    500 ml śmietanki 30%
    250 g serka mascarpone
    2 x śmietan fix
    3 łyżki cukru pudru
    cukier wanilinowy
    Beza:
    3/4 szklanki cukru
    3 -białka jaj
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    50 g płatków migdałów
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Malinowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche
    Składniki na ciasto połączyć, zagnieść.
    Przełożyć do foliowego woreczka, odstawić na godzinę do lodówki.
    Blachę o wymiarach 24 × 34 cm, wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
    Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć na blachę.
    Piec w rozgrzanym piekarniku do 190 stop. Przez 19 minut.
    Wyjąć ciasto z piekarnika, ostudzić.
  • 2. Malinowa galaretka:
    Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie, odstawić do przestudzenia.
    Następnie dodać maliny, wymieszać, odstawić do lodówki.
    Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruchy spód i znów do lodówki.
  • 3. Krem:
    Śmietana i serek mascarpone muszą być dobrze schłodzone.
    Przełożyć wszystkie składniki do miski, dokładnie zmiksować.
    Miksujemy bardzo krótko, inaczej krem może się zważyć.
    Wyłożyć krem na malinową galaretkę, wyrównać, schłodzić.
  • Malinowa chmurka 4. Beza:
    Blachę o wymiarach 24 × 34 cm, odwrócić do góry dnem, wysmarować ją tłuszczem i wyłożyć papierem.
    Białka jaj ubić na sztywno, następnie po trochu wsypując cukier, dalej ubijać.
    Piana jak będzie ubita, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną, ostrożnie wymieszać.
    Wyłożyć pianę na papier do pieczenia i posypać ją płatkami migdałowymi.
    Piec przez 60 minut w 140 stop.
    Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
    Bezę wyłożyć na krem, odstawić blachę z ciastem do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować