Angielskie babeczki cytrynowe

4.5 (158 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

To słynne angielskie babeczki cytrynowe z bezą. To babeczki dla wielbicieli smaków słodko-kwaśnych. Obok mocno cytrynowego kremu mamy bardzo słodką, piankową bezę. Babeczki są pracochłonne, ale ich przygotowanie możemy rozłożyć w czasie.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKŁADNIKI (12 sztuk):
    • BABECZKI:
    • 115g masła,
    • 220g cukru,
    • 2 jajka,
    • 1 i ½ szklanki mąki,
    • Skórka starta z 1 i ½ cytryny,
    • 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny,
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
    • ½ szklanki maślanki,
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
    • Szczypta soli,
    • KREM CYTRYNOWY (LEMON CURD):
    • 4 żółtka,
    • Skórka starta z 1 cytryny,
    • Sok wyciśnięty z 1 i ½ cytryny,
    • 150g cukru,
    • 70g zimnego masła,
    • Szczypta soli,
    • BEZA:
    • 4 duże białka,
    • ¾ szklanki cukru + 1 łyżka,
    • 1/3 szklanki wody,
    • 1 łyżka syropu kukurydzianego (można pominąć),
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Angielskie babeczki cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. BABECZKI: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Mieszamy ze sobą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Cytryny sparzamy. Następnie ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok.
    Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier, skórkę startą z cytryny i aromat waniliowy. Ucieramy je mikserem na największych obrotach miksera na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut).
  • 2 2. Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu.. W miseczce mieszamy maślankę z sokiem z cytryny. Dodajemy na przemian suche składniki i maślankę w trzech turach. Mieszamy krótko, tylko do połączenia.
  • Katarzyna Cukier-Dobras 3. Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Ciasto rozkładamy pomiędzy papilotki do ¾ wysokości. Babeczki pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu babeczki studzimy.
    Jeśli babeczki za bardzo wyrosły to ścinamy im czubki.
    W babeczkach wydrążamy otwory i wypełniamy je kremem cytrynowym. Na wierzchu babeczek również rozsmarowujemy odrobinę kremu cytrynowego. Następnie dekorujemy je bezą za pomocą szprycy (końcówka gwiazdka).
  • 4. KREM CYTRYNOWY: Cytryny sparzamy. Następnie ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok.
    W rondelku z grubym dnem umieszczamy żółtka, sok i skórkę z cytryny, cukier. Miksujemy je do otrzymania jednolitej masy. Masę wstawiamy na mały ogień i podgrzewamy cały czas mieszając. Masę podgrzewamy przez kilka minut tzn. do momentu aż zacznie gęstnieć. Masa może się zagotować. Wówczas zdejmujemy ją z ognia i dodajemy sól oraz stopniowo masło. Cały czas mieszamy aż do rozpuszczenia masła.
    Krem jest gotowy. Jeśli ma grudki to możemy przetrzeć go przez gęste sitko. Krem przekładamy do pojemniczka. Gdy ostygnie chowamy go do lodówki. Krem w lodówce zgęstnieje.
  • 5. BEZA: Składniki na bezę powinny być w temperaturze pokojowej.
    W rondelku z grubym dnem umieszczamy ¾ szklanki cukru, wodę i syrop kukurydziany. Całość zagotowuejmy. Syrop cukrowy gotujemy dokładnie przez 7 minut na średnim ogniu.
    W tym czasie białka ubijamy na sztywną pianę z 1 łyżką cukru. Gorący syrop cukrowy zdejmujemy z ognia i powoli wlewamy po ściance miski do białek, miksujemy wówczas na średnich obrotach miksera. Gdy dodamy cały syrop cukrowy to zwiększamy obroty na największe i ubijamy masę dalej aż do ostygnięcia. Potrwa to około 7 minut. Beza jest gotowa. Przekładamy ją do szprycy i wykładamy na wierzch babeczek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krem cytrynowy Białka Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować