CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM CYTRYNOWYM I BEZĄ

  • wyświetlono: 2663 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Ciasto w kolorze soczystej zieleni z mocno cytrynowym kremem i bezą szwajcarską. Idealne na pierwsze wiosenne dni! Upiekłam je dla męża do pracy - podobno początkowo wzbudziło obawy swoim kolorem - zupełnie nie wiem dlaczego, bo zielony to przecież taki ładny kolor, a szpinak to samo zdrowie :) Koniec końców jednak ciasto wszystkim smakowało, zwłaszcza mężowi, któremu marzyło się ciasto z cytrynowym kremem. Więc jeśli szukacie czegoś bardzo cytrynowego, to to ciasto będzie strzałem w dziesiątkę!

DSC_6044
  • 20 porcje
  • 990min
  • Średni

Składniki

Ciasto szpinakowe
4 jajka
1 szklanka cukru
180 ml oleju
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
250 g świeżego szpinaku

Pącz do nasączenia ciasta
150 ml nalewki cytrynowej
150 ml ciepłej wody
2 łyżki cukru

Krem cytrynowy
skórka otarta z 9 cytryn
sok wyciśnięty z 9 cytryn
6 jajek
6 żółtek
480 g cukru
240 g masła
500 g serka mascarpone

Beza szwajcarska
4 białka
200 g cukru

Sposób przygotowania przepisu:

CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM CYTRYNOWYM I BEZĄ

  • 1. Liście szpinaku razem z olejem rozdrabniamy blenderem na gładką masę. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy rozdrobniony szpinak z olejem, a następnie stopniowo dosypujemy obydwa rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i sodą - całość dokładnie mieszamy i przelewamy do formy o wymiarach 25x36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. przez około 40-45 minut. Upieczone i wystudzone ciasto przecinamy na dwa blaty.
  • 2. Wszystkie składniki na pącz dokładnie mieszamy i nasączamy nimi obydwa szpinakowe blaty.
  • 3. W garnku za pomocą trzepaczki roztrzepujemy jajka, żółtka oraz cukier. Garnek stawiamy na małym palniku, dodajemy masło oraz sok wyciśnięty z cytryn i skórkę - cały czas mieszając podgrzewamy do czasu aż krem zgęstnieje. Gotowy krem przecieramy przez sitko o drobnych oczkach, aby pozbyć się ewentualnych grudek i skórki. W ten oto sposób powstał nam lemon curd. Serek mascarpone miksujemy z 2/3 powstałego kremu cytrynowego. Gotowy krem rozsmarowujemy na jednym szpinakowym blacie i przykładamy go drugim blatem. Pozostałą 1/3 lemon curd - tą bez serka mascarpone - rozsmarowujemy na wierzchnim blacie. Całość wstawiamy do lodówki.
  • 4. W kąpieli wodnej przez 2-3 minuty mieszamy białka z cukrem, do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści. Po tym czasie ściągamy miskę z ognia i ubijamy białka mikserem przez około 8 minut aż staną się gęste i błyszczące. Bezę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdy (lub inną) i nakładamy bezę na wierzch ciasta. Ja najpierw pokroiłam ciasto na pożądaną ilość kawałków i dopiero na każdy nich wyciskałam bezę. Następnie bezę delikatnie przypiekamy z wierzchu za pomocą palnika do creme brulee.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szpinakciastakrem cytrynowylemon curdzielone ciastociasto szpinakowe

Komentarze

Podobne przepisy

Migdałowe kruche ciasto z jabłkami, kremem mascarpone i bezą

Dodane przez: Di bloguje

Migdałowe kruche ciasto z jabłkami, kremem...

Ciasto jest przepyszne i jestem...

ciasto cytrynowe

Dodane przez: wwwilovebakepl

Ciasto z kremem cytrynowym

Lekkie, orzeźwiające i mega cytrynowe...

Ciasto cytrynowe z kremem i kiwi

Dodane przez: Karina253

Ciasto cytrynowe z kremem i kiwi

Lekkie ciasto o cytrynowym samku...

Dodane przez: Ostra Na Słodko

ZIELONO MI - CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM ŚMIETANOWYM,...

Pyszny szpinakowy biszkopt ( nie...

Ciasto biszkoptowe z kremem kokosowym i paloną bezą włoską

Dodane przez: Przepisy Online

Ciasto biszkoptowe z kremem kokosowym i paloną...

Ciasto biszkoptowe z kremem kokosowym...

Ciasto czekoladowe z karmelowym kremem i bezą orzechową

Dodane przez: juchab

Ciasto czekoladowe z karmelowym kremem i...

Pyszne, wilgotne i mocno kakaowe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE