Na ciasto:
250 g mąki tortowej,
125 g margaryny lub masła,
125 ml kwaśnej 18% śmietanki,
skórka otarta z jednej cytryny,
kilka kropli zapachu cytrynowego,
pół opakowania cukru waniliowego,
szczypta soli,
Na krem:
200 ml śmietany kremówki 30%,
3 czubate łyżki cukru,
1/2 cukru waniliowego,
skórka otarta z jednej cytryny,
sok z jednej cytryny,
1 łyżka żelatyny,
1 łyżka cukru pudru
Mocno cytrynowe rurki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i zagnieść na jednolitą gładką masę, po czym wstawić do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Cienko rozwałkować i pociąć na paski szerokości 1,5 - 2 cm. Metalowe foremki do rurek lekko natłuścić i nawijać na nie paski - od węższej strony do szerszej ( paski mają na siebie zachodzić).Paski odcinać przy szerszym brzegu foremki, delikatnie dociskać ciasto, po czym układać rurki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 210 stopni do czasu aż rurki delikatnie się zrumienią ( ok 15 minut). Wyjąć z piekarnika, poczekać aż rurki trochę przestygną i zdjąć z foremek. Nawinąć następną partię. Z podanych składników wychodzi ok 24 -25 rurek.
Przygotować krem. Do garnuszka wlać sok z cytryny, dodać otartą skórkę, wsypać cukier i cukier waniliowy. Podgrzewać ciągle mieszając do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać żelatynę, dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia ( nie wstawiać do lodówki bo syrop się zetnie na galaretkę) Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru i wymieszać z przestudzonym syropem. Tak przygotowanym kremem napełniać rurki za pomocą szprycy. Do napełnienia wszystkich rurek potrzeba półtora porcji kremu.
Komentarze