Makowe babeczki z kremem cytrynowym

0 (0 ocen)

Proste babeczki makowe doskonałe na święta!

Składniki:

  • Ciasto:
    120 g miękkiego masła
    200 g cukru pudru
    1 łyżeczka aromatu waniliowego
    2 duże jajka
    1 szkl mąki pszennej tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szkl mleka
    5 łyżek suchego maku

    Krem maślany cytrynowy:
    200 g miękkiego masła
    200 g cukru pudru
    2 łyżki mleka
    2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Pieczeń Krem

Makowe babeczki z kremem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiać, wymieszać. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do jasności i puszystości. Wbić po kolei jajka, za każdym razem miksować. Następnie dodawać na przemian aromat, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec wsypać suchy mak, zmiksować. Tak przygotowane ciasto przełożyć do papilotek do ich 2/3 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 20-25 minut do ładnego wyrośnięcia i zarumienienia (z piekarnika powinien wydobywać się piękny zapach). Upieczone babeczki wyjąć i przestudzić na kratce.
  • 2. Krem maślano-cytrynowy: Miękkie masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać przesiany cukier puder i nadal miksować, pod koniec wlewając mleko i sok z cytryny. Ostudzone babeczki udekorować kremem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować