Makowe babeczki z kremem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiać, wymieszać. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do jasności i puszystości. Wbić po kolei jajka, za każdym razem miksować. Następnie dodawać na przemian aromat, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec wsypać suchy mak, zmiksować. Tak przygotowane ciasto przełożyć do papilotek do ich 2/3 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 20-25 minut do ładnego wyrośnięcia i zarumienienia (z piekarnika powinien wydobywać się piękny zapach). Upieczone babeczki wyjąć i przestudzić na kratce.
2.Krem maślano-cytrynowy: Miękkie masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać przesiany cukier puder i nadal miksować, pod koniec wlewając mleko i sok z cytryny. Ostudzone babeczki udekorować kremem. Smacznego!
Komentarze