Ptysie z kremem cytrynowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Intensywny smak kremu cytrynowego łączę z ptysiami. Jest to duet sprawdzony, smaczny i taki, który zawsze się uda.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto ptysiowe
    170 g mąki pszennej
    150 ml wody
    50 g masła
    2 jajka
    krem cytrynowy
    120 ml soku z cytryny
    60 g cukru
    20 g żelatyny
    2 jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ptysie z kremem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto ptysiowe: W garnku rozpuszczam masło i wodę. Do gotującego się masła dodaje przesianą mąkę. Mieszam na małym gazie do powstania gęstego ciasta. Studzę. Do wystudzonej masy dodaje pojedynczo po jednym jajku. Mieszam drewnianą łyżka. Ciasto wkładam do rękawa cukierniczego. szprycuje ciastka w kształcie eklerów lub ptysia. Piekę około 25 minut w 180 stopniach. Studzę.
    Krem cytrynowy: Żółtka utrzyj z cukrem. Do jajek dodaje sok z cytryny. Żelatynę na mocz w zimnej wodzie, następnie jak napęcznieje chwilę podgrzej. Ciepła żelatynę dodawaj stopniowo do masy. Wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy. Masę staw do lodówki aby stężała.
    Eklery i ptysie przekrój na pół. Rękaw cukierniczy napełnij masą. Każdego ptysia napełnij masą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krem cytrynowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować