Chrupiące kapuśniaczki

4.5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Słone wypieki idealne do pracy, szkoły czy na wycieczkę. Smakują świetnie na ciepło i na zimno. Z przepisu zrobicie 8 sporych kapuśniaczków.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    Mąka pszenna - 500g (+do wałkowania)
    Jajko - 2szt + 1 do posmarowania
    Mleko - 120ml
    Masło - 2 łyżki
    Sól - szczypta

    Farsz:
    Kapusta kiszona - 250g
    Pieczarki - 250g
    Cebula - 1 duża
    Olek - 2 łyżki
    Przyprawy:
    Pieprz, papryka słodka, papryka wędzona ostra
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Pierogi pieczone Kapuśniaczki

Chrupiące kapuśniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Na oleju smażymy cebulę, aż lekko się zeszkli. Dodajemy pieczarki pokrojone w kostkę. Kiedy zmiękną dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną. Doprawiamy pieprzem, papryką słodką i wędzoną. Dusimy pod przykryciem około 15-20 minut. Studzimy.

    Ciasto:
    Mleko podgrzewamy z masłem, aż się rozpuści. Studzimy. Mieszamy z pozostałymi składnikami. Ciasto dokładnie zagniatamy. W razie potrzeby można dodać trochę mąki. Zostawiamy, aby odpoczęło 5-10 minut.

    Ciasto rozwałkowujemy dość cienko (na 2-3mm). Kroimy na kwadraty. Na każdym kawałku układamy łyżkę kapusty. Kwadrat ciasta składamy na pół po skosie, tworząc trójkąt. Boki zgniatamy widelcem.
    Takie pierożki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Opcjonalnie, można posypać kapuśniaczki kminkiem lub innymi ziarenkami.

    Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
    Podajemy na ciepło lub zimno

Porady

W towarzystwie barszczu, kapuśniaczki będą świetnym obiadem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować