Chlebek wielkanocny z sezamem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Chcę Wam pokazać prosty patent na przygotowanie tak ładnie prezentującego się chlebka, nie którzy pewnie stwierdzą, że to bułeczki, mogą być i bułeczki. Zawsze bardzo się cieszę przygotowując świąteczne śniadanie wielkanocne dla rodziny, w tym roku na moim stole zagości taki właśnie swojski chlebek, który będzie ozdobą stołu. Czas mamy trudny i ciężki dla wielu, ale usiądźmy w najbliższym gronie i cieszmy się chodź te 2 dni, zapomnijmy o problemach, pamiętajmy o najbliższych, pamiętajmy o dzieciach…

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Tortownica 22 cm

    400 g mąki pszennej
    50 g mąki żytniej
    1,5 łyżki cukru
    1 łyżeczka soli
    20 g świeżych drożdży
    100 ml mleka
    100 ml wody
    70 g masła
    2 łyżeczki sezamu

    Dodatkowo:

    1 łyżka oleju do posmarowania szklanki i boków tortownicy
    opcjonalnie jajko z 1 łyżką mleka do posmarowania wierzchu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Chlebek wielkanocny z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb. 1. Do miski przesiać mąki, wsypać cukier i sól, wymieszać. W mące zrobić kopczyk, wlać ciepłe mleko wymieszane z wodą, ale nie gorące, w kruszyć drożdże, podsypać delikatnie mąką, przykryć miskę ściereczką i odstawić na 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.
    Wyrobić ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera gładkie i elastyczne, ma odchodzić od ręki, misy miksera. Pod koniec wyrabiania wlać letnie, roztopione masło, w razie potrzeby dosypać trochę mąki.
    Ciasto w misce przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości.
    Przygotować spód od tortownicy, wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować olejem.
    Blat podsypać delikatnie mąką, ciasto podzielić na 7 mniej więcej równych części.
    Szklankę posmarować olejem i postawić do góry dnem w tortownicy na samym środku.
    Pierwszy kawałek ciasta rozwałkować na okrąg tak, aby przykrył całą szklankę do samego dołu. Z reszty kawałków ciasta uformować okrągłe kuleczki i ułożyć na około szklanki. Kuleczki delikatnie spłaszczyć.
    Ostrym nożem przeciąć ciasto jak na zdjęciu niżej.
  • Chleb. 2. Następnie wywinąć je na kuleczki, delikatnie przyklepując, wyjąc ze środka szklankę.
    Chleb posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem, można użyć samego mleka, posypać sezamem i odstawić na 15 min.do napuszenia.
    Piec 30-35 min. w temp. 180 C.
    Gotowy chlebek pozostawić na kratce do wystygnięcia.

Porady

Można przygotować dzień wcześniej wieczorem i przechować w zamkniętym pojemniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Sezam

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować