Małe chlebki (do koszyczka wielkanocnego)

4.33 (179 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Małe chlebki idealnie pasują do wielkanocnego koszyczka. W dzień powszedni mogą być pyszna podłużna bułką. Są puszyste i delikatne w smaku.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    1,5 szklanki mleka
    2 łyżeczki cukru
    15 g drożdży
    2 jajka
    80 g margaryny
Wystaw ocenę:

4.33 (179 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Bułki

Małe chlebki (do koszyczka wielkanocnego) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do misy miksera przesiewamy mąkę pszenną oraz wsypujemy sól. Mleko podgrzewamy. W ciepłym rozpuszczamy cukier oraz drożdże. Wlewamy do mąki. Margarynę rozpuszczamy. Przestudzoną dolewamy do reszty składników. Na końcu dodajemy roztrzepane jajka. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto może być trochę klejące. Delikatnie zagarniamy boki do środka tak żeby powstała kula. Miskę przykrywamy suchą ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i delikatnie zagniatamy. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Odrywamy małe porcje i formujemy chlebki. Układamy je na blaszce piekarnikowej, odstawiamy przykryte ścierką na 20 minut. Na każdej nacinamy prążki. Pieczemy w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 20-25 minut. Chlebki muszą być rumiane.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować