Bułki kukurydziane z sezamem

4.39 (195 ocen)

Puszyste i mięciutkie bułeczki z mąki kukurydzianej. Najlepsze jeszcze ciepłe. Serdecznie polecam! ;)

Składniki:

  • Ciasto:
    180 g mąki pszennej+ troszkę do podsypywania
    200 g mąki kukurydzianej
    20 g suchych drożdży lub 10 g drożdży świeżych
    200 ml letniego mleka
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    50 g roztopionego i przestudzonego masła

    Dodatkowo:
    sezam do obsypania
    woda do wysmarowania bułek
Wystaw ocenę:

4.39 (195 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Pieczeń

Bułki kukurydziane z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Suche drożdże wymieszać z mąkami, solą oraz cukrem (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn) Dodać mleko i dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, pod koniec wlewając masło. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i nie powinno kleić się do rąk. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu na około 60-90 minut do podwojenia objętości.
  • image-0gqfnla 2. Po tym czasie ciasto podzielić na około 8 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Bułki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia (na około 30 minut).
  • image-07u3mj0 3. Napuszone bułki wysmarować wodą, np. przy pomocy pędzelka. Następnie obsypać sezamem i za pomocą ostrego noża zrobić przedziałek. Piec w 190-200 st.C około 15-20 minut do zarumienienia. Studzić na kratce. Smacznego!

Porady

Przepis na około 8 sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Mąka kukurydziana Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować