Puszyste i mięciutkie bułeczki z mąki kukurydzianej. Najlepsze jeszcze ciepłe. Serdecznie polecam! ;)
Składniki:
Ciasto:
180 g mąki pszennej+ troszkę do podsypywania
200 g mąki kukurydzianej
20 g suchych drożdży lub 10 g drożdży świeżych
200 ml letniego mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
50 g roztopionego i przestudzonego masła
Dodatkowo:
sezam do obsypania
woda do wysmarowania bułek
Bułki kukurydziane z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Suche drożdże wymieszać z mąkami, solą oraz cukrem (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn) Dodać mleko i dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, pod koniec wlewając masło. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i nie powinno kleić się do rąk. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu na około 60-90 minut do podwojenia objętości.
2.Po tym czasie ciasto podzielić na około 8 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Bułki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia (na około 30 minut).
3.Napuszone bułki wysmarować wodą, np. przy pomocy pędzelka. Następnie obsypać sezamem i za pomocą ostrego noża zrobić przedziałek. Piec w 190-200 st.C około 15-20 minut do zarumienienia. Studzić na kratce. Smacznego!
Komentarze