Hornazo, hiszpański chlebek wielkanocny

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Hornazo jest to drodżdżowy chlebek faszerowany gotowanymi jajkami, chorizo i mięsem - w zależności od regionu może to być boczek, schab lub mielone mięso. Hiszpanie, zwłaszcza w rejonach Salamanki i Avili delektują się nim w wielkanocny poniedziałek na festiwalu zwanym "Lunes de Aguas". Często zdobiony jest także na wierzchu winogronami, orzechami lub stylizowanym ciastem.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -750 g mąki pszennej
    -10 g drożdży instant
    -1 łyżeczka soli
    -125 g masła
    -400 ml wody
    -1 jajko
    -200 g boczku
    -3 jajka
    -200 g chorizo
    1 łyżka oleju
    -1 żółtko rozkłócone z 2 łyżkami wody (do posmarowania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Placek

Hornazo, hiszpański chlebek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać, pokroić w ćwiartki.
    Masło rozpuścić, wymieszać z letnią wodą. W misce połączyć mąkę, drożdże, sól, jajko. Dodać masło z wodą. Całość wymieszać drewnianą łyżką. Zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
    W międzyczasie pokroić boczek w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Usmażyć boczek na chrupko. Dodać pokrojoną w 1cm "plasterki" chorizo. Przesmażyć jeszcze trochę.
    Gdy ciasto wyrośnie zagnieść je jeszcze raz. Rozwałkować na dość gruby prostokąt około 20x50cm (dłuższym bokiem do siebie). Krótsze brzegi delikatnie posmarować wodą. Na środkowej części rozłożyć połowę boczku z chorizo i jajek. Przykryć jednym bokiem. Na warstwę ciasta kolejną część farszu i przykryć drugim bokiem. Dokładnie zalepić. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Gdy chlebek jest już gotowy, ostrym nożem naciąć 4-5 razy. Całość posmarować rozkłóconym z wodą żółtkiem. Piec około 35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Chorizo Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.51 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Chlebek.

To może cię zainteresować