chleb cebulowy

4.83 (183 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo delikatny i aromatyczny.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
    2 łyżeczki suchych drożdży lub 30 gramów świeżych
    1 i 3/4 szklanki ciepłej wody
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki oleju
    1 płaska łyżeczka cukru
    dodatkowo:
    2 średnie cebule
    3 łyżki mleka do posmarowania chlebka przed pieczeniem
Wystaw ocenę:

4.83 (183 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Bułki

Chleb cebulowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule siekamy, podsmażamy na oleju na złoto, odsączamy z tłuszczu, schładzamy.

    Mąkę przesiewamy z solą, suchymi drożdżami, cukrem, dodajemy olej, usmażoną, schłodzoną cebulkę i stopniowo wodę, zagniatając elastyczne ciasto.
    Odstawiamy je w omączonej misce pod przykryciem na 40 minut lub do podwojenia objętości.

    Potem ciasto krótko zagniatamy.
    Foremkę keksową o wymiarach 12x30 smarujemy tłuszczem, wykładamy do niej ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut.
    Tuż przed pieczeniem wierzch chleba smarujemy mlekiem.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy około 40 minut.
    Jeśli zauważymy, że chlebek zbyt mocno nam się z góry przypieka, przykryjmy go folią aluminiową i pieczmy dalej.
    Chlebek jest gotowy kiedy patyczek włożony w najwyższym miejscu po wyjęciu jest całkiem suchy.
    Studzimy na kratce.

Porady

Z ciasta zamiast chlebka możemy uformować bułki. A jeśli nie dodamy cebuli wyjdzie nam pyszny chlebek tostowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mąka pszenna Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować