Chleb z cebulą czerwoną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Chrupiący z wierzchu mięciutki w środku taki właśnie polecam chlebek pachnący cebulką na śniadanie bądź kolację. Moje rozeszły się jeszcze ciepłe!

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Keksówki: 31*11,5 cm

    Ciasto:
    1 kg mąki pszennej
    paczka świeżych drożdży
    3 szklanki ciepłej wody
    2 łyżeczki soli
    łyżeczka ziół prowansalskich
    5 ząbków czosnku
    4 cebule czerwone
    1 cebula biała

    Dodatkowo:
    2 łyżki masła + do formy łyżka
    łyżeczka ziół prowansalskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ciasta Kanapki Ciasto

Chleb z cebulą czerwoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulki obrać z czosnkiem i posiekać. Usmażyć na maśle na złocisty kolor. Na końcu wsypać zioła prowansalskie oraz sól.
  • ciasto na chleb 2. Mąkę przesiać do garnka. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i wlać do mąki, wymieszać. Dodać wystudzoną cebulę. Ciasto wymieszać dokładnie ręką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 50 minut ciasto powinno mocno wyrosnąć.
  • 3. 2 keksówki wysmarować masłem i po upływie czasu nakładać ciasto do form. Posypać ziołami prowansalskimi.
  • 4. Chlebki wstawić do mocno nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec ok 55 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czerwona cebula Mąka pszenna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować