Ekspresowy chleb na jogurcie

4.36 (199 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny, ekspresowy w przygotowaniu chleb na jogurcie bez wyrastania i zagniatania, to idealna baza na pyszne śniadanie czy kolacje.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    250 ml ciepłej wody
    250 g jogurtu naturalnego
    50 g świeżych drożdży
    2 łyżeczki cukru
    1 1/2 łyżeczki soli
    Dodatkowo:
    1/2 łyżki granulowanego czosnku
    1/2 łyżki ziół prowansalskich
    2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika
    1 łyżka czarnuszki (do posypania)
Wystaw ocenę:

4.36 (199 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Kanapki

Ekspresowy chleb na jogurcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i łyżki mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 5 minut. Mąkę mieszamy z solą, ziołami, czosnkiem i słonecznikiem. Wlewamy jogurt i podrośnięte drożdże. Mieszamy łyżką, do połączenia się składników. Całość wlewamy do wysmarowanej olejem keksówki (30 cm x 10 cm). Wierzch chleba posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę na 180 stopni (grzałka dolna). Pieczemy 1 godz i 30 minut. Po upieczeniu chleb wykładamy na kratkę do ostygnięcia. Przechowujemy zawinięty w lnianą ściereczkę.

Porady

Do chleba można dodać ulubione zioła lub (jeśli planujecie podać chleb ze słodkimi dodatkami) całkowicie zrezygnować z dodatku ziół i czosnku. Do chleba (oraz na wierzch) można także dodać inne ziarna np. sezam, pestki dyni lub mak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować