Pizza z szynką, czerwoną cebulą i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszamy do miski. Zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Gdy zaczną pracować do osobnej miski wsypujemy mąkę, sól i wlewamy oliwę. Mieszamy. Dodajemy drożdże i wyrabiamy ręcznie na elastyczne ciasto. Przekładamy do wysokiej miski wysmarowanej oliwą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut.
2.W tym czasie przygotowujemy sos: pomidory przekładamy do miski i dokładnie mieszamy z koncentratem i ziołami. Doprawiamy lekko solą, pieprzem i cukrem.
3.Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na papierze do pieczenia i przenosimy na dużą blaszkę o średnicy ok 24x36 cm. Smarujemy sosem. Wysypujemy 3/4 startego żółtego sera. Układamy pokrojone na połówki plasterki wędliny, cebulę pokrojoną w talarki, pokrojoną w kostkę paprykę. Posypujemy pozostałym startym serem żółtym oraz startą mozzarellą.
4.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. ketchupem czy sosem czosnkowym. Smacznego!
Porady
Przepis na sos czosnkowy: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sos-czosnkowy-23
Komentarze