Bułki bez glutenu, laktozy i jajek

4.49 (173 ocen)

Dieta bezglutenowa, kiedy dodatkowo w grę wchodzi uczulenie na jajka i laktozę wymaga wielu wyrzeczeń.

Składniki:

  • 150g mąki gryczanej
    100g mąki kukurydzianej
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    220ml wody
    10g drożdży
    4 łyżki oleju

Wystaw ocenę:

4.49 (173 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki bez glutenu, laktozy i jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wraz z cukrem rozpuszczamy w letniej wodzie. Dodajemy połowę przygotowanej mąki, mieszamy łyżką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • 2. Dodajemy resztę mąki, olej, sól, mieszamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
  • 3. Formę na muffinki natłuszczamy olejem i przekładamy ciasto do otworów, zapełniając je do około 2/3 wysokości.
  • 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut (zależne od piekarnika), do zarumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować