Chińskie danie z polędwiczkami drobiowymi

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Chińskie danie z polędwiczkami drobiowymi

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g polędwiczek z piersi kurczaka
    100 g makaronu z fasoli mung lub ryżowy
    sól ziołowa
    2 marchewki
    1 pietruszka
    3-4 g grzybów mun
    sos sojowy ciemny
    olej kokosowy
    pomidory z ziołami i czosnkiem
    pieprz
    szczypta imbiru
    mąka do panierowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania jednogarnkowe

Chińskie danie z polędwiczkami drobiowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczki myjemy, osączamy na durszlaku i przystępujemy do marynowania. Posypujemy pieprzem solą ziołową ziołową i sosem sojowym ciemnym. Odstawiamy na kilka godzin.
    Grzyby mun zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia, następnie gotujemy je ok 15 min. Odcedzamy i po przestygnięciu kroimy w drobne paseczki.
    Warzywa kroimy w słupek. W woku rozpuszczamy łyżeczkę oleju sojowego i wrzucamy warzywa i grzybki mun. Przyprawiamy, pieprzem pomidorami i ziołami i czosnkiem , solą ziołową imbirem i sosem sojowym ciemnym. Smażymy do miękkości, można podlać odrobiną wody i poddusić pod przykryciem.
    Makaron ryżowy od zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 min, po czym odcedzamy.
    Polędwiczki z kurczaka otaczamy w mące i smażymy na oleju kokosowym na drugiej patelni na złoty kolor.
    Do uduszonych warzyw z grzybami dodajemy makaron i smażymy jeszcze przez chwilkę mieszając. Nakładamy porcje makaronu i ładnie usmażone polędwiczki. Posypujemy natką pietruszki. Do dania można podać sosy pikantne i słodko-kwaśne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron chiński

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować